Naizgled nevažni razlozi
331

Šta može uzrokovati narušenost zdravlja mozga

I. S.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Zdravlje mozga je ključni dio vašeg cjelokupnog zdravlja. Budući da mozak kontroliše veliki broj funkcija, on je najvažniji organ u tijelu. Iz tog razloga je narušavanje njegovog zdravlja ozbiljan problem.

Nekoliko znakova mogu ukazivati na to da je zdravlje vašeg mozga narušeno:

Hronična usamljenost

Usamljenost izaziva stresnu reakciju u tijelu koja s vremenom može oslabiti srce, imunološki sistem i mozak. Socijalna izolacija i usamljenost imaju izrazito negativan utjecaj na zdravlje, baš kao i pretilost, tjelesna neaktivnost i konzumiranje 15 cigareta dnevno. Povećava rizik od demencije na 50 posto.

Nedovoljna količina sna

Spavanje je izuzetno važno za funkcionisanje mozga. Za to vrijeme se sam "čisti", odnosno uklanja proteine ​koji mogu uzrokovati demenciju. Količina i kvaliteta sna utječu na naše razmišljanje i raspoloženje, kao i na dugoročni rizik od gubitka pamćenja. Stručnjaci preporučuju odraslim ljudima da spavaju sedam do devet sati svake noći.

Nedovoljna fizička aktivnost

Nedovoljna fizička aktivnost povezana je sa rizikom od demencije i kardiovaskularnih bolesti poput moždanog udara. Redovno vježbanje se opisuje kao najbliži korak do "čudotvornog" lijeka. Šetanje u trajanju od 30 do 60 minuta, tri do pet puta sedmično, poboljšat će kvalitet zdravlja mozga.

Konzumiranje nekvalitetne hrane

Koncept "hrane za mozak" nije mit. Hrana bogata određenim antioksidansima i drugim neuroprotektivnim spojevima štiti mozak. Ljudi koji konzumiraju veću količinu fitonutrijenata imaju manji rizik od razvoja Alzheimerove bolesti. U tu vrstu namirnica spadaju bobičasto voće, zeleno lisnato povrće, agrumi, čaj i tamna čokolada.