Nije riječ o kofeinu
32

Stručnjaci upozoravaju na pića koja ne biste trebali piti prije spavanja ako želite kvalitetan san

L. R.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Ako želite kvalitetan san, postoje mnoge stvari koje biste trebali izbjegavati prije spavanja. Poznato je da ne treba konzumirati ništa što sadrži kofein, ali ono što neki ljudi ne znaju jeste da je potrebno izbjegavati i alkohol.
Iako se čini da ćete brže zaspati nakon nekoliko čašica, zapravo alkohol nije dobar za vaš cjelokupni san. Naime, stručnjaci iz Bed Kingdoma navode da su alkohol i nikotin na vrhu popisa kada je riječ o nekvalitetnom snu.

"Dok vam alkohol često može pomoći da brže zaspite, ispijanje istog prije spavanja može uzrokovati fragmentiran san i može biti uzrok čestih buđenja tokom noći", navode.

Ističu kako su studije otkrile da pijenje alkohola unutar četiri sata prije spavanja može negativno utjecati na kontinuitet i trajanje sna, što dovodi do toga da se češće budite i borite se sa ponovo zaspite.

"Ako imate problema s spavanjem nakon večernjeg pića, pokušajte popiti posljednje piće otprilike četiri sata prije odlaska u krevet kako biste bili sigurni da je vaše tijelo imalo dovoljno vremena za probavu i metabolizaciju alkohola prije nego što pokušate zaspati", dodali su.

Istraživanja su pokazala da konzumiranje nikotina prije sna može dovesti do nesanice jer ometa sposobnost vašeg tijela da utone u san. Kofein djeluje tako da blokira učinke adenozina, neurotransmitera koji se prirodno nakuplja u tijelu tokom dana i stvara pritisak za spavanje.

Iako je opće poznato da kofein može poremetiti vaš san, možda niste svjesni koliko se dugo zapravo zadržava u vašem tijelu. Studija objavljena u National Library of Medicine je otkrila da je potrebno otprilike pet sati da polovica kofeina napusti vaše tijelo.

Važno je istaknuti da ako nesanica utječe na vaš svakodnevni život i predstavlja problem duže od mjesec dana, a nije povezana s faktorom poput konzumacije alkohola i nikotina, stručnjaci preporučuju da zakažete pregled kod ljekara opće prakse.