Tekućina koju su bacali u otpad je nova "superhrana": Otkrivena njena brojna pozitivna svojstva
Ova voda ostaje nakon što se masline samelju, a njihovo ulje se odvoji. Ranije se smatrala pomalo otežavajućim dijelom proizvodnje maslinovog ulja jer, ako se ne odvoji kako treba, može kontaminirati tlo i čistu vodu. Međutim, stručnjaci je sada hvale zbog zaštitnog i protuupalnog potencijala, navodi The Guardian.
Nakon što su čuli za uzgajivače maslina koje piju otpadnu vodu iz zdravstvenih razloga, započeli su s istraživanjem. Puna je fitokemikalija, naročito polifenola, koje doprinose zdravlju crijeva.
Italijanska naučnica Adriana Albini već 10 godina proučava ovu otpadnu vodu. Otkrila je da ona može pomoći u prevenciji i liječenju određenih karcinoma, uključujući rak pluća, prostate, debelog crijeva i dojke.
Druga istraživanja su pokazala da ona može biti korisna za fizički oporavak, poboljšanje metabolizma i ublažavanje kardiovaskularnih i neuroloških bolesti.
Ova otpadna voda sadrži najmanje 30 različitih vrsta polifenola, među kojima je hidroksitirozol bio najzastupljeniji. On pomaže u održavanju zdravlja mozga i srca, kao i u smanjenju upala.