Dosta vlakana je ranije bila povezana sa manjim rizikom od srčanih bolesti, moždanog udara, dijabetesa tipa 2 i raka crijeva.
Da ne spominjemo, hrana bogata vlaknima može vam pomoći da redovno odlazite u toalet i da budete duže siti.
Nedavna istraživanja su čak povezala dnevni dodatak vlaknima s poboljšanom funkcijom mozga i manjim rizikom od Alzheimerova bolesti.
Naučnici sa Nacionalnog instituta za hranu DTU i Univerziteta u Kopenhagenu kažu da su došli srži zašto vlakna mogu biti tako korisna za naše zdravlje.
U srcu ovog procesa je esencijalna aminokiselina nazvana triptofan, koja se nalazi u namirnicama poput puretine, sira i jaja. Kada dođe do naših crijeva, bakterije triptofan pretvaraju u razne spojeve.
Ove bakterije se utrkuju u korištenju aminokiseline, pretvarajući je u tvari koje mogu biti štetne ili korisne za naše zdravlje.
Istraživanje, objavljeno u časopisu Nature Microbiology, otkrilo je da konzumiranje puno vlakana može pomoći crijevnim bakterijama da pretvore triptofan u zdrave tvari.
Međutim, ako ne jedemo vlakna, naše crijevne bakterije mogu pretvoriti triptofan u štetna jedinjenja.
"Ovi rezultati naglašavaju da naše prehrambene navike značajno utječu na ponašanje crijevnih bakterija, stvarajući delikatnu ravnotežu između aktivnosti koje promiču zdravlje i aktivnosti povezanih s bolestima", rekla je Tine Rask Licht, profesorica na Nacionalnom institutu za hranu DTU.