Londonski naučnici otkrili su kako kiseline iz čajeva povećavaju rizik od propadanja zuba, a naročito ako ih pijete između obroka ili predugo držite u ustima prije gutanja.
Kako prenose britanski mediji, naučnici su proučavali prehrambene navike 300 ispitanika s oštećenim zubima. Rezultati istraživanja pokazali su da su veće probleme imali ljudi koji su više grickali između obroka i pili kisele napitke.
S obzirom da je kiselina loša za zube, bilo kakvi voćni kolači, voćni čajevi, dijetalna i šećerna pića smatraju se neprijateljima zuba.
Doktorica Saoirse O'Toole objašnjava kako jedenje narezanog voća, a ne cjelovitog ploda ili grgljanje tekućine u ustima može ozbiljno oštetiti zube.
"Ukoliko pojedete jabuku za užinu, pokušajte toga dana ne jesti više ništa kiselo", preporučuje O'Toole.
Prema istraživanju, ljudi koji su pazili na prehrambene navike, imali su 11 puta zdravije zube od onih koji su svakodnevno konzumirali kisele napitke i voćne čajeve.