Reagujte što prije
1

Vrijeme igra ključnu ulogu: Dva rana znaka koja mogu ukazati na srčani udar

L. R.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Srčani udar je hitan medicinski slučaj, stoga je od vitalne važnosti biti svjestan ranih znakova upozorenja srčanih bolesti kako biste što prije reagovali.
Kako navodi Mirror.uk, vrijeme igra ključnu ulogu kada neko doživi srčani udar pa je dobro da znate šta treba učiniti ukoliko neko doživi navedene simptome.

Ključni znak upozorenja da ste razvili srčanu bolest koja vas dovodi u opasnost od srčanog udara je bol u prsima. To se naziva angina, koja se događa kada srce ne dobiva dovoljno krvi. Prema klinici Mayo, angina se obično javlja na srednjoj ili lijevoj strani prsnog koša. Bolovi u prsima često su potaknuti fizičkim ili emocionalnim stresom,

Bol obično nestaje sama od sebe nekoliko minuta nakon prestanka stresne situacije. Primjerice, ako hodate i osjećate pritisak ili stezanje u prsima, bol će vjerovatno nestati nakon što mirno stojite nekoliko minuta.

"Neki ljudi opisuju anginu kao oštar i kratak bol u vratu, ruci ili leđima. Potpuna blokada dovoda krvi u srce može uzrokovati srčani udar", upozorila su iz klinike Mayo.

Drugi ključni znak da ste pod velikim rizikom od srčanog udara je ako ponekad osjetite da imate kratak dah.

"Ako vaše srce ne može pumpati dovoljno krvi da zadovolji potrebe vašeg tijela, možete razviti nedostatak daha ili ekstremni umor", objasnili su iz klinike Mayo.

Bolest srca može trajati desetljećima da se razvije, tako da možda nećete shvatiti da imate problem sve dok ne dođe do značajne blokade srčanog mišića.

Inače, glavni simptomi srčanog udara su: bol u prsima, bolovi u drugim dijelovima tijela, osjećaj ošamućenosti ili vrtoglavice, znojenje, kratkoća daha, mučnina, osjećaj tjeskobe i kašalj.