Prethodne studije su pokazale da svakodnevna potrošnja tamne čokolade smanjuje krvni pritisak i da je dobra za srce. Sada su otkrili i zašto se to događa.
"Ustanovili smo da u stomaku postoje dvije vrste mikroba, dobre i loše. Dobri mikrobi, poput bakterija mliječne kiseline hrane se čokoladom, te njenom konzumacijom proizvodite jedinjenja koja djeluju antiupalno. Na taj način čuvate srce i arterije od oštećenja", istakli su naučnici iz Louisiane (SAD).
No, pored dobrih bakterija, tu su i loše poput klostridije i ešerihije koli koje dovode do nadutosti, proliva ili zatvora, ali je ustanovljeno da tamna čokolada može smanjiti njihovo djejstvo.
Tim američkih naučnika testirao je, naime, tri vrste kakao praha, koje se koriste za proizvodnju čokolade, te su ustanovili da se kakao u tamnoj čokoladi lako apsorbuje u organizmu, pri čemu se smanjuje mogućnost upale kardiovaskularnih tkiva, kao i dugoročnog rizika od moždanog udara.
Također, kombinacija tamne čokolade sa određenim plodovima poput šipka, samo dodatno pojačava zdravstvene prednosti čokolade, prenio je Daily Mail.