Obratite pažnju
24

Znakove visokog nivoa šećera u krvi možete primijetiti i na vašem licu

L. R.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Visok nivo šećera u krvi je jedna od vrlo čestih zdravstvenih pojava, koju mnogi ljudi i ne prepoznaju odmah. Stoga, važno je znati određene simptome koji ukazuju na ovo stanje, a u tome vam mogu "pomoći" i promjene na vašem licu.
Naime, ljekar Eric Berg kaže kako lice može dati mnogo informacija o tome šta se događa u vašem tijelu te da postoji više znakova koji mogu signalizirati da imate probleme sa šećerom u krvi.

"Gledanje u nečije lice može vam dati toliko informacija o tome što se događa unutar organizma", objasnio je

On upozorava da visok šećer u krvi može izazvati ozbiljne probleme u vašem tijelu. Može prouzrokovati nepovratnu štetu vitalnim organima i arterijama, a da ne spominjemo povećanje rizika od bolesti srca i potencijalno fatalnih stanja poput dijabetičke ketoacidoze.

Rani znakovi visokog šećera u krvi uključuju pretjeranu žeđ, česte odlaske u toalet, glavobolje i zamagljen vid. Ako se ne kontroliraju, simptomi mogu eskalirati do ekstremnog umora, gubitka tjelesne težine, gljivičnih infekcija i otežanog zacjeljivanja rana.

Za praćenje visokog šećera u krvi, ljekaru obično preporučuju testiranje ketona u krvi ili urinu jer povišeni nivoi mogu dovesti do dijabetičke ketoacidoze.

Neke od simptoma možete uočiti i na licu pa provjerite neke od ovih znakova.

Oblik lica može biti jedan od simptoma visokog šećera u krvi. Prema Bergu, okruglo i podbuhlo lice može ukazivati ​​na pretjeranu potrošnju inzulina i ugljikohidrata.

Crvene oči mogu biti znak problema s jetrom. Ovo također može biti posljedica nedostatka sna ili nedostatka vitamina B2 i B3, ali obično je to problem s jetrom. Također, tkivo oko očiju može ukazivati na problem. Ako primijetite natečenost ispod očiju, to može značiti da se vaši bubrezi bore sa zadržavanjem tečnosti.

Nakupljena masnoća ispod brade ne utječe samo na vaš izgled, već može dovesti do problema poput apneje za vrijeme spavanja. Osim toga, ako vam je koža masna, to može ukazivati ​​na nedostatak cinka ili visokog nivoa androgena zbog visokog inzulina.

Pored toga, ako imate suhu kožu koja se ljušti, ovo bi mogao biti znak problema s jetrom i/ili viška omega-6 masnih kiselina. Ulje jetre bakalara, koje sadrži omega-3 masne kiseline, vitamin A i vitamin D, može pomoći i kod suhe kože koja se peruta, ali i kod masne kože.

Na kraju, Berg upozorava na pojavu akni. Akne mogu nastati zbog visokih androgena, što je zapravo previše inzulina. Cink i promjena ishrane mogu biti korisni.