Režija Srđana Šarenca
319

"Selo bez žena" među 20 najboljih filmova iz Istočne Evrope u posljednje dvije decenije

L. K.
Institut za dokumentarni film (IDF) je povodom 20. godišnjice postojanja predstavio 20 najboljih filmova iz Istočne Evrope u posljednje dvije decenije. Na ovoj listi je i dokumentarni film "Selo bez žena" bh. reditelja Srđana Šarenca.
"Selo bez žena" je film o braći Janković, posljednjim stanovnicima sela Zabrđe, neženjama u 30-im godinama, koji kreću u potragu za nevjestama iz Albanije. Film prati komična nastojanja najstarijeg brata Zorana da pronađe albansku nevjestu i spasi selo od nestanka.

Scenarist i reditelj filma je Srđan Šarenac, producent Estelle Robin-You, a koproducenti Igor A. Nola i Srđan Šarenac.

Osim dokumentarca "Selo bez žena", na listi su i ostvarenja: "At the Edge of Russia" Michala Marczaka, "Bahrtalo! Good luck!" Roberta Lakatosa, "The Sound Is Innocent" Johane Ožvold, "Srbenka" Nebojše Slijepševića, "Trains of Thoughts" Time Novotny, "Blind Loves" Juraja Lehotskyja, "Rabbit a la Berlin" Bartosza Konopke i "Wall of Death, and All That" Mladena Kovačevića.

Film "Putin's Witnesses" Vitalyja Manskyja također je na spisku najboljih filmova iz Istočne Evrope, a tu su i: "Sand and Blood" Matthiasa Kreppa i Angelike Spangel, "A Hole in the Head" Roberta Kirschhoffa, "Solar Eclipse" i "Solar Eclipse/CZ verzija" Martina Marečeka, "Ramin" Audrius Stonysa, "Bakhmaro" i "The Dazzling Light of Sunset" Salomea Jashija i "Brothers" Wojciecha Starona.

Podsjetimo, Šarenac je nedavno najavio kako će njegov novi film "Izbor za Miss zatvora" uskoro biti dostupan na festivalima i u kinima širom regiona.