U CKM-u
38

Drugog dana Juventafesta predstave poslale snažne poruke, večeras na programu "Ožiljci" i "Utopija"

N. C.
U Centru kulture i mladih Općine Centar Sarajevo, drugog dana 12. Juventafesta Glumačka radionica Kulturni centar Čačak iz Srbije odigrala je svoju predstavu "Sakati Bili sa Inišmana".

Priču o Biliju režirali su Jovana Mišković i Dušan Vukašinović, a izvođačka postava srednjoškolaca iz Čačka potrudila se na najbolji način publici ispričati ono najvažnije o momku koji živi na malom, odsječenom ostrvu s kojeg želi otići i postati neko ko nije čudan i ko je, bez obzira na sve, uvijek u potrazi za smislom života.

U večernjim satima na sceni Pozorišta mladih Sarajevo publika je imala priliku pogledati predstavu "Skaska o Aski" u izvedbi Pozorišta PATOS iz Smedereva. Autorica i rediteljica Sanja Krsmanović-Tasić sa svojom glumačkom trupom navela je publiku da zamisli svijet u kojem je umjetnost zabranjena jer je beskorisna. Svijet u kojem se diše samo s maskama i gdje se zrak prodaje u teglama.

Predstave drugog dana festivala donijele su poruku da za promjenu i pobunu nikad nije kasno, a nagrađene su dugotrajnim aplauzom publike.

Također, je počelo održavanje radionica "Karakterne maske", "Radionica plesa", "Radionica improvizacije – theatresports ili raznolikost u zajednici", "Radionica lutkarstva" i "Radionica muzičkog teatra".

Radionica za profesore, voditelje dramskih sekcija u srednjim školama i dramske pedagoge, ove godine bavi se temom "Kreiranje dokumentarne predstave – mladi za mlade", studija slučaja predstave "Utopija".

U nedjelju, trećeg dana 12. Juventafesta, na programu u 17.00 sati, u Centru kulture i mladih Općine Centar Sarajevo je predstava "Ožiljci" Omladinskog pozorišta Bileća iz Bileće. S početkom u 20.00 sati u Pozorištu mladih Sarajevo Malo pozorište "Duško Radović" iz Beograda publici će se predstaviti svojom "Utopijom". Ulaz na sve predstave je slobodan.