Predstava "Ožiljci"
0

Omladinsko pozorište Bileća pobjednik 12. internacionalnog festivala Juventafesta

L. R.
Foto: Davud Zaimović
Foto: Davud Zaimović
Predstavi "Ožiljci" Omladinskog pozorišta Bileća dodijeljen je Grand Prix 12. Internacionalnog festivala srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest, koji je u Sarajevu od 6. do 10. septembra organizovalo Udruženje "Medija-Art".

Ova predstava je moćno, precizno, sugestivno, iskreno i s velikim izvedbenim samopouzdanjem uspjela progovoriti o jednoj bolnoj generacijskoj temi, naveo je stručni žiri u sastavu glumica Ksenija Pajić, dramaturg i profesor Dragan Komadina i glumac Benjamin Bajramović.

"Mladi glumci ovog ansambla pokazali su još jednom da u našim manjim sredinama mogu izrasti prekrasni teatarski cvjetovi, na ponos svom gradu i Juventafestu", opažanje je ovogodišnjeg žirija.

Foto: Davud Zaimović
Foto: Davud Zaimović

Drugo priznanje, Specijalna nagrada žirija dodijeljena je predstavi "2100: Skaska o Aski", Pozorišta PATOS Smederevo, koja u je iznimno angažovanom i promišljenom konceptu, glumački razigrano i precizno, dramaturški izbrušeno, čvrsto i dosljedno, ponudila viziju svijeta u kojem su zabranjeni igra, ples, umjetnost općenito – to je uznemirujuća slika naše budućnosti i pokazatelj osviješnosti, duha i kreativnosti naših mladih, stoji u obrazloženju žirija.

Proglašenju najboljih u Pozorištu mladih Sarajevo sinoć je prethodila jedinstvena prezentacija radionica, preformans koji je rezultat rada učesnika festivala i njihovih mentora. Tokom četiri dana pohađali su "Karakterne maske" mentorice, glumice Dženite Imamović-Omerović, "Radionicu plesa" koreografkinje Belme Čečo Bakrač, "Radionicu improvizacije – theatresports ili raznolikost u zajednici" pod mentorstvom slovenske glumice i profesorice Mojce Dimec, "Radionicu lutkarstva" s mentoricom, glumicom i lutkarkom Josipom Oršolić i Radionicu muzičkog teatra" pod vodstvom muzičke umjetnice iz Crne Gore Irme Mulić.

"Zaista sam potresena vašim kreativnim potencijalima. Ono što ste nam donijeli, vaše predstave, ova prezentacija radionica je tako divna i dirljiva, upečatljiva za sjećanje na ovih pet dana koje smo mi s vama proveli. Voljela bih da ta vaša ljubav, potreba za duhovnošću i ruke koje će nekoga zagrliti, ta vaša mašta koja će promijeniti svaki trenutak vašeg života, ostane dovijeka", poručila je Jasna Diklić, direktorica Juventafesta i predsjednica Udruženja "Medija-Art", koje organizuje festival.

Foto: Davud Zaimović
Foto: Davud Zaimović

Tokom 12. Juventafesta održana je i radionica za profesore, voditelje dramskih sekcija u srednjim školama i dramske pedagoge "Kreiranje dokumentarne predstave – mladi za mlade", studija slučaja predstave "Utopija", povjerena Ivanu Baletiću, diplomiranom reditelju i doktorantu Univerziteta umetnosti u Beogradu.

U programu Juventafest Plus – Pokret za inkluziju, na sceni Sarajevskog ratnog teatra i u saradnji s Udruženjem "Život s Down sindromom" Federacije BiH izvedena je dokumentarna predstava "Up and Down". Festival je nastavio saradnju i s Akademijom likovnih umjetnosti u Sarajevu te je autor ovogodišnjeg vizuala Ajdin Bradarić, student Odsjeka za grafički dizajn. Dvadeset pet mladih iz cijele BiH dobilo je priliku da volontira tokom festivala. Treadicionalno, učesnici Juventafesta na ceremoniju zatvaranja stigli su u defileu, koji je od Ajfelovog mosta na Skenderiji do Pozorišta mladih Sarajevo predvodio Sarajevo Drum Orchestra.

Foto: Davud Zaimović
Foto: Davud Zaimović

Dvanaesti internacionalni festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest, prema selekciji Emine Omerović, publici je ponudio sedam predstava iz BiH, Crne Gore i Hrvatske. Okupio je više od stotinu učesnika koji su nagrađivani ovacijama, opravdali su očekivanja publike u Centru kulture i mladih Općine Centar Sarajevo i Pozorišta mladih Sarajevo.

Glavni pokrovitelj 12. Juventafesta je Grad Sarajevo. Sponzori festivala su Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Federalno ministarstvo kulture i sporta, Visit Sarajevo – Turistička zajednica Kantona Sarajevo, Ambasada Nizozemske u BiH i Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo.