Ulaz je besplatan
0

Treći dan Juventafesta: Odigrane predstave koje su tretiral aktuelne probleme mladih

L. R.
Foto: Davud Zaimović
Foto: Davud Zaimović
Diskriminacija, vršnjačko nasilje, odbačenost i nerazumijevanje samo su neka od pitanja koja su otvorile predstave odigrane u nedjelju, trećeg dana takmičarskog programa 12. internacionalnog festivala srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest.

Predstava "Ožiljci" Omladinskog pozorišta Bileća (Bosna i Hercegovina) odigrana je u Centru kulture i mladih Općine Centar Sarajevo i nastala je kao rezultat istraživanja mladih bilećkih glumaca. Zasnovana je na novinskim člancima i književnim djelima Ive Andrića "Deca", Selme Parisi "Ko si ti" i Jelene Tasić "Šestica". Reditelj predstave "Ožiljci", nagrađene gromoglasnim aplauzom publike, jeste Bojan Milidragović, koautor teksta s Lazarom Gnjatom.

U večernjem terminu u Pozorištu mladih Sarajevo, Malo pozorište "Duško Radović" iz Beograda izvelo je "Utopiju" – predstavu nastalu na osnovu radionica s tinejdžerima koji su ujedno i izvođači na sceni. Tekst je kreiran od dokumentarnih iskaza učesnika i učesnica, a uključuje njihove doživljaje, stavove i iskustva o najrazličitijim društvenim temama. Ova predstava navela je publiku na razmišljanje o tome šta je, zapravo, utopija, za što je nagrađena ovacijama.

U ponedjeljak, četvrtog dana festivala na programu su dvije preostale predstave takmičarskog programa. U Centru kulture i mladih Općine Centar Sarajevo, s početkom u 17 sati Dramska sekcija JU Katolički školski centar sv. Franjo, Opća gimnazija Tuzla, izvest će predstavu "Zašto ste probudili svoga muža", a u 20 sati Pozorište mladih Sarajevo bit će otvoreno za predstavu "Buđenje proljeća" glumačke trupe Akademije Drama Kids Sarajevo.

Ulaz na sve predstave je slobodan.