Radi na novom projektu
152

Prepoznajete li osobe s fotografija koje je Francuz snimio u Hrasnici tokom opsade?

I. S.
Foto: Pierre Ouzeau
Foto: Pierre Ouzeau
Francuski fotograf Pierre Ouzeau podijelio je fotografije koje je 1995. godine snimio u Hrasnici. U potrazi je za ljudima koji su se tada našli ispred njegovog objektiva.
On je u ovom periodu fotografisao stanovnike, učenike, njihove učitelje...

"Jedna osoba mi je pisala 2022. i rekla da se prepoznala na jednoj od mojih fotografija dok je sasvim slučajno gledala moju web stranicu. Fotografije je objavio na Facebooku nakon čega su mi se počele javljati i druge osobe. Ova potresna priča me inspirisala da napravim projekat: pronaći što veći broj ljudi koje sam fotografisao 1995. godine i prikazati ovaj rad kroz izložbu u Hrasnici, Sarajevu 2025. godine, što bi bilo 30 godina poslije", između ostalog je naveo.

Ranije je u intervjuu za Klix.ba naveo da su fotografije dugo bile pohranjene u kutijama, ali da je sada došlo vrijeme da napokon učini nešto s njima.

"U Hrasnici fotografišem djecu koja koriste česte periode prekida vatre (Dejtonski sporazum će okončati rat u decembru) da izađu na ulicu, idu u školu, povrate normalan oblik života na nekoliko trenutaka... Po povratku pokazujem 15-ak slika tokom izložbe u Perigueuxu. Od tada ovo svjedočenje ostaje u kutijama. Međutim, često razmišljam o ovom iskustvu i kako godine odmiču, vidim da se nazire godišnjica 30. godišnjica završetka borbi i moja želja da uradim nešto s ovim fotografijama je sve veća", između ostalog je ispričao.

Sada je poslao dodatne fotografije Džemilu Hodžiću, koji vodi stranicu Sniper Alley.

"Veliki broj mojih fotografija se može vidjeti na njegovoj web stranici. Za ovaj projekat želim zamoliti osobe koje su se pronašle da mi pošalju svoj selfie kako bih mogao da ga povežem sa svojim fotografijama i tako napravim most između ratnih godina i danas. Također bih volio da se ovaj projekat nastavi objavljivanjem knjige, prevedene na bosanski i francuski jezik, koja bi kroz tekstove i svjedočanstva ispričala lične priče svakog pojedinca", naveo je.

Osim na spomenutoj web stranici, Pierrea i Džemila možete kontaktirati putem mailova [email protected] i [email protected].

"Ako vas ovaj projekat zanima, računam na vas. Iskreno se nadam da ću moći prikazati sve fotografije i organizovati dirljiva ponovna okupljanja u Hrasnici 2025. godine!", rekao je.