Sve više ih lansiraju
8

Astronomi ogorčeni zbog hiljada satelita u svemiru koji uništavaju pogled na nebo

Dž. L.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Astronomi upozoravaju da bi im pogled na univerzum mogao biti ugrožen u budućnosti s obzirom na to da će od sljedeće sedmice započeti lansiranje hiljada novih satelita u svemir, koji će nuditi brzi pristup internetu.

Prve flote ovih svemirskih letjelica, koje je američka kompanija SpaceX poslala u orbitu, već utječu na slike noćnog neba. Pojavljuju se na nebu kao bijele pruge tako zasljepljujući druge zvijezde.

Naučnici su zabrinuti da bi buduće mega konstelacije satelita mogle zasuti slike optičkih teleskopa te ometati radioastronomska zapažanja.

"Noćno nebo je zajedničko, a ovo što imamo ovdje je tragedija zajedništva", kazao je za BBC Dave Clements, astrofizičar s Imperial koledža u Londonu.

Svemirske kompanije istakle su da rade s astronomima kako bi umanjile utjecaj satelita na pogled na nebo.

Zašto se lansira toliko satelita?

Odgovor na ovo pitanje krije se u brzom pristupu internetu. Umjesto da bude ograničen žicama i kablovima, sateliti iz svemira mogu prema Zemlji usmjeriti brzi pristup internetu. Ukoliko ih ima puno u orbiti, to znači da čak i najudaljenije regije mogu dobiti konekciju.

Foto: SATTRACKCAM LEIDEN
Foto: SATTRACKCAM LEIDEN

Kako bi vam bilo jasnije o čemu je riječ, trenutno oko Zemlje leti 2.200 aktivnih satelita. Međutim, već iduće sedmice SpaceX počinje lansiranje po 60 satelita u orbitu svakih nekoliko sedmica. Do iduće godine u orbitu će biti lansirano oko 1.500 satelita, a do sredine 2020. godine to će biti flota od 12.000 satelita.

Britanska kompanija OneWeb cilja na oko 650 satelita, ali to bi moglo porasti do 2.000 satelita ukoliko bude dovoljna potražnja kupaca, dok Amazon planira lansirati 3.200 svemirskih letjelica.

Podsjećamo, kompanija Starlin također je u maju i novembru lansirala oko 120 satelita u orbitu.

Dhara Patel, astronominja iz Kraljevskog opservatorija Greenwich, pojasnila je da su ovi sateliti otprilike veličine stola, ali su vrlo reflektivni i njihovi paneli odražavaju puno sunčeve svjetlosti, što znači da se mogu vidjeti na slikama koje bilježe teleskopi.

Sateliti su također i veliki korisnici radiotalasa, što znači da mogu ometati signale koje astronomi koriste. Patel upozorava da će ovaj problem biti sve veći kako se broj satelita u orbiti bude povećavao.