Tokom šetnje plažom
253

Djevojčica u Velsu otkrila otiske dinosaura stare više od 200 miliona godina

D. B.
Dok je šetala plažom na jugu Velsa, desetogodišnja djevojčica Tegan je sasvim slučajno pronašla otiske dinosaura, koji su stari više od 200 miliona godina.

Tegan je istraživala obalu u Penarthu sa svojom majkom Claire, kada je otkrila pet ogromnih otisaka između kojih razmak iznosi do 75 centimetara. Vjeruje se da ih je ostavio veliki dinosaur biljojed iz perioda kasnog trijasa.

Eksperti su identificirali ovo stvorenje kao člana porodice sauropodomorph, grupe dinosaura s dugim vratovima koji su nekada lutali Zemljom.

Otkriće je uzrokovalo uzbuđenje među paleontolozima, a kustosica Nacionalnog muzeja u Velsu Cindy Howells vjeruje u autentičnost otisaka.

"Vidimo otiske lijevog i desnog stopala s jednakim razmakom između njih. Da su to samo nasumične rupe, bila bih skeptična, no ovaj uzorak ukazuje na namjeran hod", izjavila je Howells za BBC.

Claire je jednako uzbuđena kao i njena kćerka.

"Bilo je tako uzbudljivo, šetali smo i gledale šta možemo pronaći. Nismo očekivale mnogo, ali smo našle ove velike rupe koje su izgledale poput otisaka dinosaura. Napravila sam nekoliko fotografija i poslala ih muzeju, a ispostavilo se da ih je iza sebe ostavio dinosaur dugog vrata", rekla je ona.

Ovo otkriće je privuklo pažnju naučne zajednice i smatra se veoma značajnim. Paleontolozi nastavljaju proučavati otiske.