Događaj iz 79. godine
115

Italijani nakon restauracije otvorili plažu koja je uništena u erupciji vulkana prije 2.000 godina

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Drevna plaža koja je uništena erupcijom Vezuva prije gotovo 2.000 godina ponovno je otvorena za javnost nakon radova na obnovi.

Plaža u arheološkom parku Herculaneum smatra se mjestom gdje se više od 300 muškaraca uzalud pokušavalo spasiti od prirodne katastrofe 79. godine nove ere dok su čekali spašavanje snaga civilne zaštite kojima je upravljao admiral i slavni rimski naučnik Plinije Stariji.

Ponovno je otvorena za javnost u srijedu nakon višegodišnjih arheoloških iskopavanja i restauratorskih radova, tokom kojih su otkriveni ljudski ostaci i drugi dokazi erupcije.

"To nije bio samo restauratorski rad nego i veliki istraživački rad jer znamo da reprezentacija lokaliteta, na otvorenom arheološkom mjestu, znači i mogućnost prodiranja u naučne aspekte: vršili smo iskopavanja i pronašli ostatke i prolaz piroklastičnih tokova koji su pogodili grad 79. godine s materijalima svih vrsta," rekao je ravnatelj arheološkog parka Herculaneum Francesco Sirano.

Najvažnije otkriće u Herculaneumu bilo je ono "posljednjeg bjegunca" koje se dogodilo 2021. godine: kostur muškarca od oko 40 godina koji je vjerovatno pokušavao pobjeći prema moru i koji je sa sobom imao torbu u kojoj je bilo ono što je za njega bilo najdragocjenije.

"Herkulaneum, Pompeji, Oplontis: radimo na mnogim projektima", rekao je u srijedu talijanski ministar kulture Gennaro Sangiuliano.

"U zakonu o proračunu refinancirali smo iskapanja i postoje gradilišta koja su aktivna kao nikada prije i otkrivaju nova blaga, što potiče aktivnost naučnika. Vjerujemo u sve to: u stvaranje, povezivanje, jačanje ovog prostora koji je i UNESCO prepoznao kao veliku vrijednost i koji je jedno od najvažnijih arheoloških područja u svijetu. Jer uvjereni smo da će to biti prilika za društveno-ekonomski razvoj", dodao je.