Da li ste se ikada pitali kakvog je ukusa ljudsko meso? Da li više sliči kokošijem mesu, janjetini ili svinjetini?
Greg Foot, voditelj naučno-zabavne emisije BritLab na britanskom BBC-u odlučio se upustiti u tabu svijet ljudskog okusa uz veliku pomoć eksperata.
Zbog činjenice da je u Ujedinjenom Kraljevstvu konzumiranje ljudskog mesa ilegalno, kao i u većini država svijeta, Foot se odlučio na drugačiji pristup – vršenje biopsije mišića noge. Komadić mesa je potom dao "skuhati" u laboratoriji kako bi ga pomirisao.
S obzirom da se ukus mesa može "reproducirati" u ljudskom mozgu do čak 80 posto tačnosti koristeći samo čulo njuha, Foot se morao osloniti isključivo na taj pristup, inače bi završio u zatvoru.
Dodatnom analizom u laboratoriji zaključeno je da ljudski mišić odgovara kokošjem i goveđem mesu.
Možda vas zanima
Vezani članci
Jedite ih nakon treninga
Zaboravite na bolove poslije fizičke aktivnosti: Ovo su najbolje namirnice za oporavak mišića
Autentičan recept
Tajna savršenog bureka: Sjeckano meso u glavnoj ulozi
Zdravstveni rizici