Putovanje na Mjesec
8

NASA izabrala dvije privatne kompanije za razvoj svemirskog odijela

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Američka svemirska agencija NASA izabrala je dvije privatne kompanije koje će raditi na razvoju svemirskog odijela potrebnog za putovanje astronauta na Mjesec.

Riječ je o kompanijama Axiom Space i Collins Aerospace, koje će razviti svemirska odijela sljedeće generacije za buduće astronaute, a koji će ih nositi prilikom obavljanja svemirskih šetnji, kao i šetnji po površini Mjeseca.

Ovo je hrabar novi pravac za razvoj svemirskih odijela na koji se odlučila NASA s obzirom da je važan zadatak povjerila privatnom sektoru nakon što se godinama mučila s razvojem svemirskog odjela.

Ova nova svemirska odijela imat će ključnu ulogu u NASA-inom programu Artemis, flagship inicijativi svemirske agencije čiji je cilj slanje ljudi na lunarnu površinu. Trenutno NASA planira da prvi astronauti iz programa Artemis slete na Mjesec do 2025. godine što predstavlja jednogodišnje kašnjenje u odnosu na prethodni rok koji je postavio bivši američki predsjednik Donald Trump. Kada astronauti zaista slete na Mjesec, NASA želi da imaju odgovarajuća svemirska odijela kako bi mogli istraživati lunarni teren.

Mnogi sumnjaju da NASA može ispoštovati rok do 2025. godine jer još ima mnogo posla kada je riječ o hardveru i letjelicama potrebnim za prvo slijetanje. Međutim, jedan od primarnih problema se ispostavio razvoj svemirskog odijela. Insajderi su otkrili da su napori NASA-e u tom projektu nedovoljni te da su problem brojni tehnički izazovi zbog čega je došlo do višegodišnjeg kašnjenja. Sada, nakon 15 godina "mučenja", NASA je razvoj svemirskih odijela prepustila komercijalnoj industriji.

Collins Aerospace ima historiju razvoja svemirskih odijela jer je ova kompanija pomogla u razvoju odijela koje NASA trenutno koristi, dok je Axiom Space relativno novi igrač koji se bavi kreiranjem privatnih svemirskih stanica.

NASA je saopćila da ukupna vrijednost ugovora iznosi 3,5 milijardi dolara, ali nije otkriveno koliko kojoj kompaniji novca pripada.

Važno je napomenuti da će pomenute kompanije imati pravo na korištenje odijela i u druge svrhe koje nisu vezane za NASA-u. Odijela će odgovarati različitim tipovima tjelesne građe. CIlj je da odijela budu spremna za misiju Artemis III, treće lansiranje NASA-ine nove rakete SLS, kao i za prvo slijetanje na Mjesec. Jedan od ciljeva misije Artemis je da pošalje prvu ženu na Mjesec, kao i prvu tamnoputu osobu.

Nova svemirska odijela neće biti namijenjena samo putovanjima na Mjesec, nego će njihova primjena biti mnogo svestranija pa će se koristiti i na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

U proteklim godinama su NASA-ini astronauti koristili odijela EMU za svemirske šetnje i popravke ISS-a, ali nisu unapređivana desetljećima.