Istraživanje je provedeno na pet žena i tri muškaraca u dobi između 33 i 65 godina života iz Finske, Holandije, Velike Britanije, Italije, Poljske, Rusije, Japana i Austrije.
Oni su sedmicu dana vodili dnevnik prehrane, a po završetku istraživanja znanstvenicima su predali uzorke stolice. Svi ispitanici konzumirali su hranu zapakiranu u plastiku, ribu i morske plodove i kod svih je osam osoba zabilježena prisutnost plastike u stolici, u prosjeku 20 čestica mikroplastike na 10 grama stolice.
Plastika je sveprisutna, a porast proizvodnje plastike u svijetu kontinuirano raste od 70-ih godina 20. stoljeća. Dok je proizvodnja plastike 1950. godine iznosila 1,5 megatona godišnje, već se 2015. popela na nevjerojatnih 400 megatona.
Davno je utvrđeno da plastika iz mora i oceana putem morskih plodova i ribe dolazi u hranu, ali mikroplastika u prehrambeni lanac dolazi i drugim putem, jer ona je prisutna i prilikom berbe, proizvodnje i pakiranja prehrambenih proizvoda.