Hrani se biljkama
47

Riba sa zubima sličnim ljudskim dobila ime po zlikovcu iz filma "The Lord of the Rings"

D. B.
Tim međunarodnih istraživača je otkrio i identificirao novu vrstu ribe pacu, koja pripada porodici pirana i preživljava na biljnoj ishrani, a njeni zubi su slični ljudskim.

Zahvaljujući svojim karakteristikama, posebno simbola vatrenog oka, naučnici su ribu nazvali po negativcu Sauronu iz franšize "The Lord of the Rings" te su joj dali ime Mylopus sauron. Pacus i pirane su prilično blisko povezane te imaju slične karakteristike, tako da je ove dvije vrste riba teško razlikovati. Međutim, obje imaju sposobnost da mijenjaju svoj izgled kroz različite faze života.

Muške jedinke se prilično razlikuju od ženskih. Istraživači su otkrili i vrstu Mylopus aylan koja je slična Mylopus sauronu, no ipak nisu toliko bliske. Obje vrste imaju ravne, tupe zube te koriste biljke kao primarni izvor ishrane, za razliku od pirana koje imaju zube oštre poput žileta. Vjeruje se da su pirane uglavnom mesožderi, prilično različiti od pomenutih vrsta koje su pretežno biljojedi.

Matthew Kolmann, docent na Odsjeku za biologiju na Univerzitetu Louisville u Kentuckyju, rekao je da veličina Amazona i drugih bazena te njihova nepristupačnost predstavljaju mjesta stalnih otkrića.

Pacu je riba porijeklom iz Južne Amerike poznata po zubima sličnim ljudskim te može narasti do otprilike 90 centimetara. Uglavnom se hrani voćem, orašastim plodovima i biljkama, ali ponekad pojede i manju ribu. Poznato je da širi sjeme kroz svoju ishranu te da pomaže u rastu kišnih šuma i biljaka. Ove ribe su poznate po hranjenju na površinu, gdje se hrane plodovima i sjemenkama koje se nađu u vodi.

Iako se ne smatraju opasnim po ljude, ipak je bilo slučajeva ugriza.

Južnoamerikanci ih često jedu nakon što ih ispeku na roštilju ili spreme na druge načine.