Najveće promjene do sada
315

Revolucionarna Apple prezentacija: Otkriven iPhone 16 i novi iOS 18 s podrškom za Apple Intelligence

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Apple je na večeras održanom događaju "It’s Glowtime" predstavio novu seriju iPhone 16 mobilnih telefona kao i iOS 18 koji će imati punu podršku Apple Intelligence umjetne inteligencije.

Dugoočekivani događaj i brojni noviteti kompanije Apple večeras su saopćeni cijelom svijetu na "It’s Glowtime" događaju na kojem je predstavljena iPhone 16 serija pametnih telefona koju će činiti iPhone 16, iPhone 16 Plus, iPhone 16 Pro i iPhone 16 Pro Max.

Brojni noviteti dolaze s novom serijom iPhone-a, a osim hardverskih poboljšanja u pogledu čipa, kamere i baterije, tu su i brojna softverska, ali i hardverska poboljšanja koje donosi novi iOS 18.

Tim Cook, CEO Apple-a, je odmah na početku događaja kazao da svi uređaji korisnicima pomažu da ostanu zdravi i produktivni.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

iPhone 16 slavi boju, rečeno je na večerašnjem događaju, s obzirom na to da dolazi u nekoliko do sada neobičnih boja, a odlikuje ga i izdržljivost te keramička zaštita displeja koja pruža jaču zaštitu nego ijedan drugi telefon.

Dolazi s displejom od 6,1 inča za običnu iPhone 16 verziju, dok iPhone 16 Plus verzija dolazi s malo većim displejom od 6,3 inča.

U uređaju 16. serije se nalazi novi A18 čip koji je kreiran za nevjerovatne mogućnosti Apple Intelligence umjetne inteligencije.

Sa strane uređaja se nalazi akcijski dugmić za pokretanje aplikacija koje želite ili određenih radnji, dok je novitet i novi dugmić za pokretanje kamere i funkcije unutar kamere (npr. zumiranje).

Integracija hardvera i softvera u Apple Intelligence umjetnoj inteligenciji donijela je novu funkciju i vrijednost iPhone-a, od zaključavanja svake aplikacije ili albuma fotografija, a prednost je i zaštita privatnosti korisnika na način da, kako su naveli, podatke ne sprema ni Apple.

Umjetna inteligencija Apple Intelligence donosi novitete u poboljšanju teksta kojeg trebate poslati, kreiranju jedinstvenih emotikona, kreiranju fotografija koje želite uz pomoć umjetne inteligencije, pronalasku fotografija u galeriji pomoću teksta (npr. moj selfie u crvenoj majici - pronaći će sve fotografije u crvenoj majici).

Prednosti su i na grupisanju notifikacija na zaključanom ekranu te olakšanju svakodnevnice uz Apple Siri s bezbroj mogućnosti gdje je samo nebo granica.

Vizualna inteligencija je dobila poseban značaj na večerašnjoj prezentaciji gdje ćete uz pomoć kamera biti na korak svih informacija koje su vam potrebne. Jednostavno, uslikate objekt, restoran, plakat, lokaciju i dobijete sve informacije koje umjetna inteligencija posjeduje o tome.

Kamere na novom iPhone 16 telefonu donosi novo iskustvo s glavnom kamerom od 48 megapiksela i jedinstvenim detaljima te opcijom telefoto kamere koja koristi manje megapiksela i smanjuje fotografiju na 12 megapiksela. A tu je i druga, ultraširoka kamera od 12 megapiksela. Omogućen je i poseban mod za kreiranje fotografija za Vision naočale.

Dugmić sa strane uređaja pokreće kameru, fotografiše, zumira jednostavnim skrolanjem, mijenja otvor blende, a sve s ciljem da telefon približi profesionalnim aparatima.

Cijena iPhone 16 pametnog telefona počinje od 799 dolara, a Plus verzije od 899 dolara.

Ovo su bile najbitnije značajke iPhone 16 pametnih telefona, a Tim Cook je zatim predstavio i Pro verzije, i to iPhone 16 Pro te iPhone 16 Pro Max.

iPhone 16 Pro odlikuje novi dizajn, veličina displeja od 6,3 inča i Pro Max verzije sa 6,9 inča, što je ujedno najveći displej koji je Apple ikada napravio.

Ivice Pro i Pro Max uređaja su blago zaobljene, a kućište je od Titaniuma otporan na ogrebotine i oba uređaja dolaze u četiri boje. U unutrašnjosti uređaja nalazi se novi A18 Pro čipset te najkvalitetnija baterija koja je napravljena za iPhone uređaje. 
Novi A18 Pro čipset je najbrži čip ikada napravljen za mobilne uređaje s čime se Apple ima razloga pohvaliti.

Prednost A18 Pro čipa posebno je iskorištena u mogućnostima fotografisanja s novim iPhone 16 Pro verzijama.

Glavna Fusion kamera ima senzor od 48 megapiksela s duplo bržim snimanjem onoga što želite, a i široka kamera je također veličine senzora od 48 megapiksela. Tu su i novi fotografski stilovi za editovanje fotografija dodajući im drugu boju, kontrast, jače sjene, vinjete ili druge detalje.

Kada govorimo o mogućnostima kamera iPhone 16 Pro mobilnih uređaja, novitet je snimanje u 4K rezoluciji u Cinematic modu te poseban akcioni mod snimanja, usporeno snimanje, snimanje 4K videa pri 120 frejmova u sekundi, snimanje u Log-u i mogućnost promjene frejmova snimanja i nakon pohrane videa na uređaj, ali i kontrolu zvuka.

Cijena uređaja ide od 999 dolara za Pro verziju, dok će Pro Max verzija koštati 1.199 dolara i bit će dostupni od 20. septembra.