Komentari (19)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Kao bivši atletičar, sprinter i skakač udalj, apsolutno se slažem. 400 je suluda disciplina.
Moram priznati da je to, laicki gledano, malo cudno. Pa svi valjda trce koliko im tijelo dopusta i logicno je da su vece distance zahtjevnije. Npr. Maraton iz Tokija preko 30 natjecatelja nije zavrsilo. Ove godine desetak sto je također znacajan postotak. Tesko je povjerovati da veci stres za tijelo stvara utrka na 400 metara nego 42 kilometra.
Onom kom je cudno ili nije logicno, jedno pitanje... Sta je lakse pojesti pola kg bureka za 1 minutu ili 3 kg bureka za 24 sata:)
Amel Tuka drži rekord u ovoj disciplini. Nema ni Srbina ni Hrvata koji je trčao brže od njega. :))
Najteža je utrka koju je trcala Sifah Hassan. Prvo 10.000 metara i bronza a onda maraton dan i po poslije i zlato.
@Nokian4ever Usporedba bi ti ti trebala glasiti maksimalna kolicina bureka za 1 min ili maksimalna kolicina za 2 sata pa evo ti meni reci.
Jest ali poslije 400 metara sa preponama i 800 metara.
Mogli ste bolje objasniti. Tijelo ima 3 mehanizma trosenja energije. Jedinica energiju u tijelu je ATP i kad pod punim opterecenjem se potrosi za 10 do 15 sekundi. ATP je jedan od tih 3 mehanizma. Trkaci na malo duze staze tipa 800 m pored ATP koriste i drugi mehanizam, a to je glikogen ili secer u krvi. On se iscrpi otprilike nakon 3 minute. Treci mehanizam koji je najefikasniji ali daje najslabije energije je aerobni odnosno na bazi kisika. Na njega se oslanjaju maratonci.
Prema tome trka na 400 m dodje kao produzeni sprint.
Kod maratona toga nema jer u ona 2 sata se može kalkulisati i da kažem raditi preraspodjela snaga tj zaliha energije.
Na vrhunskoj razini svi izvlace maksimum iz svog tijela ili mislis da maratonci bezbrizno setaju zadnjih 200, 1000, 5000 metara?
Maraton nije anaerobna da kažem vježba. Sprintevi su apsolutno najzahtijevnija vježba, a problem 400m je, jer je to produženi sprint znači kombinacija aerobne i anaerobne vježbe na maximumu. Na 800m se već može kalkulisati, a ispod toga ne. Zašto je 400m teže od 100m? Zato jer treba max brzinu održavati duže i to stvara apsolutne probleme tijelu, koje crpi svu energiju i iz petnih žila.
Ja ne znam jesi se ti kad spremao ili istrcao maraton ali sve sto ide u pripremu pa i samu utrku maratona ili aerobnih natjecanja kao sto je ironman ili biciklizam se ne moze staviti ispod nekog sprinta ma koliko produzen bio. Odsprintaj ti ujutro 400 metara pa sutradan istrci maraton pa mi reci da je veci stres za tijelo sprint. No disrespect.
"Steta" na mišićima nastaje kada je vjezba dovoljno intenzivna da tijelo ne može da podnese zahtijeve misica samo anaerobnim funkcijama već prelazi na anaerobne funkcije. Ali sto ne mogu ovih novinarskih izraza. Steta na mišićima nastaje i kad dignes dobar teg 10 puta, tako misici funkcioniraju
A što pročita budalaština
800 metara je najgora. Pitajte Tuku