Ostali bez novca
1

Najveća greška u historiji sportskog marketinga: Kako je Nike ostao bez 14 milijardi dolara

E. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Jedan od vodećih svjetskih sportskih brendova Nike je oduvijek potpisivao sponzorstva s velikim svjetskim zvijezdama, a mnogi od njih su potpisali i doživotne ugovore s tom kompanijom.

Tako je Nike potpisao doživotne ugovore sa zvijezdama poput LeBrona Jamesa, Kevina Duranta, Tigera Woodsa ili Cristiana Ronalda, ali su protraćili čak 14 milijardi eura jer su procijenili da Steph Curry neće postati velika svjetska zvijezda.

Curry je kao student Davidson koledža bio najbolji strijelac NCAA divizije I s prosjekom od 28,6 poena po susretu, a Warriorsi su ga odabrali kao sedmog picka na draftu 2009. godine. Nike je tada s njim potpisao ugovor do 2013. godine, a nakon što mu je istekao ugovor, mogao je slobodno slušati prijedloge drugih brendova.

Nike je imao pravo izjednačiti svaku veću ponudu koju je igrač dobio i tada se počeo oblikovati veliki marketinški neuspjeh Nikea, tačnije na sastanku koji su održali odgovorni ljudi Nikea sa Curryjevim ocem Dellom.

Objašnjeno mu je kakav su plan imali za njega, a nije dugo trebalo da njih dvojica shvate da ga neće cijeniti kao tri velike košarkaške ikone koje su bile zaštitni znak Nikea - Kobea Bryanta, Kevina Duranta i LeBrona Jamesa.

Prvi znak nepoštovanja je bio kada su odgovorni za objašnjavanje projekta više puta zvali njegovog sina Stephon umjesto Stephen.

Kako je sastanak odmicao, postalo je jasnije da Nike ne cijeni Curryja onako kako je zaslužio. Ponudio je kampove za razvoj mladih igračima mlađim od njega kao što su Anthony Davis ili Kyrie Irving, ali ne i Stephen. I to ga je povrijedilo. Kao vrhunac apsurda te prezentacije, ime Kevina Duranta se uvuklo u jedan od Powerpoint slajdova koji su mu pokazali.

To je bila kap koja je prelila čašu kod Stepha i njegovog oca koji su to smatrali nepoštovanjem. Nike mu je ponudio ugovor od 2,5 miliona dolara godišnje, ali su Curryjevi napustili sastanak uvjereni da on vrijedi više i tada se pojavio Under Armour i potpisao ga s ugovorom od četiri miliona dolara godišnje. Nike je mogao izjednačiti ponudu, ali nije to uradio.

Under Armour je preuzeo rizik jer dotad Curry nije uspio doći do doigravanja, a prethodne sezone je zbog povrede odigrao samo 26 utakmica. Ali taj potez se pokazao savršenim s obzirom na višemilionsku zaradu koju je ovaj ugovor donio. Curry je osvojio četiri šampionska prstena i postao jedan od najomiljenijih igrača u ligi.

Dionice Under Armoura su prije Stephovog dolaska vrijedile 47 dolara, porasle su na 120 dolara, a vrijednost brenda je prije njegovog potpisivanja iznosila 14 milijardi dolara, udvostručila se na 28 milijardi u svega nekoliko godina.

Privukao je Under Armour neke druge velike sportske zvijezde upravo zbog Stepha i to golfera Jordana Spietha ili baseball igrača Bryce Harpera.

Vrlo brzo je Under Armour zaključio novi ugovor sa Curryjem do 2024. godine za iznos koji bi prema nekim izvorima, mogao iznositi oko milijardu dolara, a ponudili su mu i mnoge druge poticaje te je postao suvlasnik kompanije budući da je dobio paket dionica ovog brenda.

Rezultat ovog sporazuma je da su Curryjeve tenisice postale druge najprodavanije u SAD-u, odmah iza Michaela Jordana, a po popularnosti su nadmašile Kobe Bryanta, LeBron Jamesa i Kevina Duranta.

Vjerovatno sada odgovorni u Nikeu lupaju glavom u zid nakon što su promašili čovjeka od 14 milijardi dolara koji je mogao biti njihov zaštitni znak samo da su izjednačili ponudu Under Armoura.

Najveća greška u historiji marketinga, nema šta.