Prestižni događaj
106

Uživo / Dodjela Zlatne lopte u Parizu: Aitana Bonmati osvojila Zlatnu loptu u ženskoj konkurenciji

E. K.
Aitana Bonmati odbranila Zlatnu loptu (Foto: EPA-EFE)
Aitana Bonmati odbranila Zlatnu loptu (Foto: EPA-EFE)
Ceremonija dodjele Zlatne lopte za najboljeg nogometaša i nogometašicu u 2024. godini bit će upriličena večeras u Parizu, a tekstualni prijenos možete pratiti na portalu Klix.ba.
22:15 - Aitana Bomanti iz Barcelone je osvajačica Zlatne lopte u ženskoj konkurenciji čime je odbranila nagradu osvojenu prethodne sezone.

22:10 - Carlo Ancelotti je dobitnik iste nagrade u muškoj konkurenciji, ali je neće primiti jer niko iz Real Madrida nije prisutan večeras u Parizu.

22:07 - Nagradu "Johan Cruyff" za najboljeg trenera u prethodnoj sezoni u ženskoj konkurenciji je dobila Emma Hayes koja obnaša funkciju selektorice reprezentacije SAD-a.

22:00 - Lautaro Martinez je sedmi u poretku za Zlatnu loptu, šesti je Kylian Mbappe, a peti Erling Haaland.

21:49 - Martinez je odbranio titulu osvojenu prošle godine, a iza njega su u poretku ostali Unai Simon, Andrij Lunjin, Gianluigi Donnarumma, Mike Maignan, Yann Sommer, Giorgi Mamardashvili, Diogo Costa, Ronwen Williams te Gregor Kobel.

21:45 - Lautaro Martinez je dodijelio nagradu "Yashin" za najboljeg golmana prethodne sezone čuvaru mreže argentinske reprezentacije i Aston Ville Emilianu Martinezu.

21:41 - Predstavljene su i dvije Zlatne lopte koje će pripasti pobjednicima u muškoj i ženskoj konkurenciji. Za njihovu izradu je potrebno šest mjeseci, a teške su 12 kilograma.

21:23 - Nagradu "Gerd Muller" za najboljeg strijelca u prethodnoj sezoni su podijelili Harry Kane i Kylian Mbappe sa po 52 postignuta pogotka u sezoni.

Mbappea nema na ceremoniji kao nijednog drugog igrača Real Madrida, a nagradu Harryju Kaneu je uručio legendarni Karl-Heinz Rummenigge.

21:16 - Real Madrid je izabran kao najbolja ekipa u muškoj konkurenciji za prethodnu sezonu, ali niko iz redova madridskog kluba nije u Parizu pa stoga i ne mogu primiti nagradu.

21:15 - Harry Kane je zauzeo deseto mjesto u poretku za Zlatnu loptu, a iza njega slijede Toni Kroos te Lamine Yamal.

21:09 - U Pariz je stigao i legendarni Portugalac Luis Figo koji je u karijeri nosio dresove i Barcelone i Real Madrida.

21:06 - Barcelona je dobitnik nagrade za najbolju žensku ekipu prethodne sezone.

21:05 - Iza Yamala u izboru za najboljeg mladog igrača su ostali Arda Guler, Kobe Mainoo, Savinho te njegov saigrač Pau Cubarsi kao i Joao Neves, Alejandro Garnacho, Warren Zaire-Emery, Mathy Tel i Karim Konate.

20:53 - Ceremonija je počela, a na bini se voditeljima pridružio i legendarni Ruud Gullit i dodijelio Lamineu Yamalu nagradu za najboljeg mladog igrača.

20:35 - Program će voditi francusko-britanska novinarka Sandy Heribert zajedno sa legendarnim napadačem Didierom Drogbom.

20:25 - Španski veznjak Rodri koji je glavni kandidat za osvajanje Zlatne lopte je uz pomoć štaka stigao u pozorište Chatelet.

20:20 - Dosad su rangirani nogometaši od 30. do 11. mjesta i to redoslijedom Artem Dovbik i Mats Hummels dijele 29. mjesto, a dalje slijede Alejandro Grimaldo, Vitinha, Declan Rice, Cole Palmer, William Saliba, Ruben Dias, Antonio Rudiger, Bukayo Saka, Hakan Calhanoglu, Martin Odegaard, Emiliano Martinez, Federico Valverde, Granit Xhaka, Nico Williams, Ademola Lookman, Dani Olmo, Florian Wirtz te Phil Foden.

20:15 - U glavni grad Francuske nisu došli nogometaši Real Madrida koji su odlučili bojkotovati dodjelu Zlatne lopte jer je "procurila" informacija kako njihov Vinicius Junior neće dobiti prestižnu nagradu.

20:10 - Brojne zvanice već pristižu u pozorište Chatelet gdje će se održati ceremonija dodjele nagrade za najboljeg nogometaša prethodne sezone, a tu su već imena poput Djibrila Cissea, George Weaha, voditelja programa Didiera Drogbe kao i nogometaša koji su u konkurenciji za ovo prestižno priznanje.

20:05 - Real Madrid je bijesan na organizatore Zlatne lopte jer se "pročulo" da njihov Vinicius Junior neće osvojiti prestižnu nagradu pa su odlučili bojkotovati dolazak u Pariz.

20:00 - Trofej se dodjeljuje na temelju pojedinačnog učinka, zajedničkog učinka i rekorda igrača, a ove godine za Zlatnu loptu nominovano je 30 igrača.

Među favoritima se u medijima spominju Vinicius Junior (Real Madrid), Lamine Yamal (Barcelona), Jude Bellingham (Real Madrid) i Rodri (Manchester City).

Svečanost u pozorištu Chatelet u Parizu vodit će Didier Drogba, a osim Zlatne lopte bit će dodijeljene i nagrade za najboljeg golmana, strijelca i najboljeg mladog nogometaša.

Inače, Zlatna lopta se dodjeljuje od 1956. godine, a Messi je nagradu osvojio rekordnih osam puta, dok je Cristiano Ronaldo pet puta bio najbolji.