"Priča će samo rasti"
7

Jedna od glavnih zvijezda Kroosove Lige ikona je Mario Crnički: Može se i zaraditi od ovoga

E. K.
Bivši nogometaš Real Madrida i Bayerna Toni Kroos je ove godine pokrenuo takmičenje koje se zove Liga ikona i koje ima poseban set pravila, ali i rulebreakera odnosno džokera.

Sedam je osnovnih džokera, a za osmi glasaju gledatelji. Svaka ekipa može iskoristiti jedan od džokera po utakmici, a ako vaš igrač gurne njihovom igraču loptu kroz noge, možete tražiti da protivnički igrač ide van na minutu kao i da se napad mora završiti u roku od 20 sekundi.

Ili, ako svi igrači vaše ekipe sudjeluju akciji za gol, ako zatražite taj džoker, gol može vrijediti dvostruko...

Jedna od najvećih zvijezda u Kroosovoj ligi je bivši napadač FK Sarajevo Mario Crnički koji je s 13 godina bio član Bayerna i odigrao nekoliko utakmica za seniorsku selekciju, no nije uspio napraviti ozbiljniji iskorak.

"I dalje živim u rodnom Münchenu. U Bayernu je bilo čarobno. Imao sam priliku trenirati pod paskom trenera poput Juppa Heynckesa, Pepa Guardiole i Carla Ancelottija. Iz ove perspektive to mi izgleda nestvarno. Radi se o možda i tri najbolja trenera svih vremena", rekao je Crnički za 24sata.hr pa nastavio:

"Od svakog sam mnogo naučio, posebno od Ancelottija. Kliknuli smo jer smo karakterno jako slični. On je, kako bi mi nogometaši rekli, lagan. Bio je igrač i zna kako s igračima. Poveo me na pripreme A ekipe u SAD. Igrao sam prijateljske protiv Napolija, Intera".

Otkrio je da je najbolji bio sa Franckom Riberyjem te da je igrao s njegovim bratom u Bayernovoj rezervnoj ekipi.

"Najbolji sam bio s Franckom Riberyjem. Igrao sam i s njegovim bratom Steevenom u Bayernovoj rezervnoj ekipi. Ljudski su mi sjeli i Javi Martinez, David Alaba. Priliku u nekoj službenoj utakmici u Bayernu nisam dobio zbog brojnih povreda. Kasnije sam išao u Češku, na Kipar, u BiH, okušao se i u drugoligašu Dugopolju. Ne mogu svi uspjeti. Moraš imati i sreće", dodao je Crnički i otkrio kako je završio u Ligi ikona:

"Posljednjih nekoliko sezona igrao sam za njemačke niželigaše. Jasno, nije se moglo samo od toga živjeti pa sam se i zaposlio. Radim nekoliko dana u sedmici kao nadzornik u dva automat kluba. Sad sam počeo igrati tu Kroosovu inačicu malog nogometa. Svaka ekipa ima svog voditelja, a to su uglavnom bivši planetarno poznati nogometaši ili javne ličnosti. Moja ekipa zove se FC Bavarian Clique, a glavni su Franck Ribery i poznati youtuber ViscaBarca. Ribery ne igra, ali nam je podrška. Došao nas je pogledati na otvorenju lige u Kolnu. Bilo je 20.000 ljudi".

U ekipu ga ipak nije doveo legendarni francuski nogometaš.

"Nije. Slučajno se poklopilo da sam zaigrao za ekipu svog bivšeg suigrača iz Bayerna. Bio mi je kao veliki brat. Kroz godine smo izgubili kontakt, a oduševio se kad me ponovno vidio na Ligi ikona. Zagrlio me, razgovarali smo, prisjetili se nekih starih vremena. Svoje ekipu u Ligi ikona imaju i Antonio Rudiger, David Alaba, Kroosov brat Felix, Claudio Pizzaro, koji čak i igra. U ligi je 14 klubova, a osam ih ide u play-off. Kad završi osnovni dio sezone, doigravanje za ulazak u play-off igraju ekipe od sedmog do desetog mjesta. U Ligi ikona uglavnom igraju bivši profesionalni nogometaši, budući da aktivnim profesionalnim nogometašima klubovi brane mali nogomet", otkrio je i dodao da u njegovoj ekipi ima još poznatih igrača.

"Ima poznatih igrača! Nedavno smo doveli Antonija Asanovića (Aljošin sin, op. a.), Borisa Rapaića (Milanov sin) i Filipa Bradarića, srebrnog iz Rusije. Oni su osvojili Torcida kup i prava su nam pojačanja, uživam igrati s njima. Može se od ovoga i zaraditi. Klub koji završi prvi osvojit će 300.000 eura. Tu su i nagrade za drugo i treće mjesto. Liga je osigurala budžet i ona plaća svakog igrača, a klubovi još dodatno mogu stimulirati svoje vedete", dodao je.

Također je otkrio kako ne želi igrati amaterski nogomet već da razmišlja o ponudama iz druge ili treće njemačke lige, a ukoliko se to ne desi, igrat će Ligu ikona koja će, prema njegovom mišljenju samo rasti.

"Formu održavam trenirajući s jednom njemačkim petoligašem. Međutim, amaterski nogomet me ne zanima. Ajde da je to druga ili treća njemačka liga, razmislio bih. Ali ovako. Vidjet ćemo, ako se nešto otvori, možda ću se reaktivirati. Do tad ću igrati Ligu ikona. Ta priča će s godinama samo rasti, moći će se od toga živjeti", poručio je on i za kraj otkrio kako mu je Bayern često branio da igra za Hrvatsku.

"Igrao sam s Bornom Sosom, Branimirom Kalaicom, Nikolom Morom, Davorom Lovrenom (Dejanovim bratom), Josipom Brekalom. Jesmo li mogli više? Pa neki su napravili dobre karijere, nije to loše. Žao mi je što nisam imao još nekoliko nastupa više za hrvatske mlađe selekcije. Bayern mi je to često branio. Da nije, možda bi sve bilo drugačije".

Crnički je bio član Sarajeva od februara 2019. do oktobra 2020. godine, a u BiH je još bio član Mladosti iz Doboja kod Kaknja te Čelika iz Zenice.