Neuspjeh za neuspjehom
0

Krah reprezentativnih selekcija BiH, pobijedili su samo dva puta u 2024. godini

N. K.
Mlada reprezentacija je bila najgora (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mlada reprezentacija je bila najgora (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Reprezentativni nogomet u Bosni i Hercegovini je već odavno u krizi, a osim loših rezultata našeg najboljeg "A" tima, ništa bolja situacija nije ni u omladinskim selekcijama.
Naime, sve reprezentativne selekcije, od kadetske do seniorske, odigrale su u 2024. godini ukupno 15 službenih takmičarskih utakmica. U njima su upisali tek dvije pobjede uz dva neriješena rezultata i čak 11 poraza.

Seniorski tim je 2024. godinu započeo porazom od Ukrajine u baražu za Euro. Potom su uslijedila dva poraza u prijateljskim duelima s Engleskom i Italijom, a u Ligi nacija su doživjeli nova tri poraza (Nizozemska, Njemačka i Mađarska). Zmajevi su jedino neporaženi ostali u duelu s Mađarskom u Budimpešti. U ovoj godini su tako na omjeru 0-1-4, odnosno 0-1-6 s prijateljskim utakmicama.

Pravu katastrofu doživjela je naša mlada reprezentacija. Sve četiri utakmice u kvalifikacijama su izgubili, a redom su bolji od nas bili Slovenija, Austrija, Francuska i Kipar. U međuvremenu je mlada reprezentacija upisala pobjedu, ali u prijateljskoj utakmici protiv Sjeverne Makedonije.

Najbolje su ove godine bili juniori koji su igrali promjenjivo u kvalifikacijama. Savladali su Crnu Goru, remizirali s Norveškom i izgubili od Kipra. Igrali su i četiri prijateljske utakmice. Dva puta su u njima remizirali sa Slovenijom, dok su jednom pobijedili i jednom izgubili od Sjeverne Makedonije.

Kadeti su uspjeli pobijediti Bjelorusiju, što je ujedno druga selekcija koja je izgubila od BiH u 2024. godini uz juniore Crne Gore. U preostale dvije utakmice kvalifikacija su izgubili od Poljske i Češke, dok su odigrali neriješeno uz poraz u dvije prijateljske utakmice protiv Velsa.

Računajući i prijateljske utakmice, sve selekcije su ove godine odigrale 24 utakmice u kojima su upisale četiri pobjede, pet remija i čak 15 poraza.

Podsjećamo, u prošloj godini sve naše selekcije su odigrale 23 službene takmičarske utakmice u kojima su ostvarili sedam pobjeda uz tri remija i 13 poraza.

Seniorska reprezentacija:

0-1-6 (0-1-4 takmičarske službene utakmice)

Mlada reprezentacija:

1-0-4 (0-0-4)

Juniorska reprezentacija:

2-3-2 (1-1-1)

Kadetska reprezentacija:

1-1-3 (1-0-2)