Lani je bio višak
0

Na pomolu najluđi transfer ljeta, Guardiola nakon godinu dana vraća precrtanog Gündoğana

D. P.
Guardiola vraća Gundogana (Foto: EPA-EFE)
Guardiola vraća Gundogana (Foto: EPA-EFE)
Njemački veteran Ilkay Gündoğan na pragu je povratka u Manchester City samo godinu dana nakon što je napustio ovaj klub i potpisao ugovor s Barcelonom.

U finišu ljetnog prijelaznog roka mogli bismo dobiti najluđi mogući transfer i posao kojeg niko nije očekivao. Manchester City se prošle godine riješio Ilkaya Gündoğana i poslao ga u Barcelonu, a sada će ga vratiti nazad u svoje redove nakon novih finansijskih problema u katalonskom klubu.

Njemački nogometaš želi napustiti Barcelonu samo godinu dana nakon što je stigao, a potvrda transfera moglo bi biti i to što nije bio ni u zapisniku na otvaranju nove sezone u La Ligi i pobjedi njegove Barcelone na gostovanju Valenciji.

Gündoğan je na Etihadu proveo sedam sezona, osvojio pet titula prvaka Engleske i Ligu prvaka, ali je prošlog ljeta besplatno otišao u Barcelonu. Tu je potpisao ugovor na dvije godine uz opciju produženja na još jednu, ali će ga sada Manchester City vratiti i to s uloženim novcem, što daje dodatnu dozu misterioznosti u ovom transferu.

Ugledni novinar Fabrizio Romano upravo je objavio kako je Pep Guardiola dao odobrenje za dovođenje Gündoğana nazad na Etihad, tako da bi sve moglo biti riješeno jako brzo. Prema Romanu, u toku su pregovori dva kluba i prvi kontakti su ostvareni jučer.

Za sada već bivšeg njemačkog reprezentativca City nije jedina opcija jer ima unosne ponude iz Saudijske Arabije, ali se očekuje da će mu u fokusu biti povratak na Etihad gdje je zabilježio najveće uspjehe u karijeri.

Tokom svoje jedne sezone u Španiji, Gündogan je pomogao Barceloni da završi na drugom mjestu s 10 bodova iza Real Madrida i dođe do četvrtfinala Lige prvaka, gdje su izgubili od Paris Saint Germaina. Financijske poteškoće u klubu znače da bi odlazak Gündoğana prilično rasteretio situaciju u klubu.