Budućnost Francuske
11

Nevjerovatna sličnost Mbappea sa Henryjem iz 1998. godine

Piše: N. K.
Foto: EPA
Foto: EPA
Monaco je ove sezone najveće iznenađenje u evropskim takmičenjima, a Kneževi su atraktivnim nastupima oduševili Evropu i neočekivano se probili u polufinale Lige prvaka.

Uporedo s odličnim nastupima francuske ekipe brojni ljubitelji najvažnije sporedne stvari na svijetu uživaju u igrama buduće zvijezde svjetskog nogometa - Kyliana Mbappea (18).

Mladi napadač ove sezone igra fantastično što je često povod brojnih poređenja sa karijerama svojih starijih kolega u prošlosti.

Mbappe je rođen 20. decembra 1998. godine, a zanimljivo da je dva mjeseca ranije Francesco Totti postao kapiten Rome, dok je golman Juventusa Gianluigi Buffon već igrao na Svjetskom prvenstvu sa reprezentacijom Italije.

Još zanimljivije poređenje je sa ikonom francuskog nogometa Thierryjem Henryjem i njegovim igrama u dresu Monaca iz pomenute 1998. godine.

Naime, tokom sezone 1997/98. Henry je predvodio ekipu Monaca do polufinala Lige prvaka postigavši pet golova, a upravo tih godina debitovao je za reprezentaciju Francuske.

Henry je napustio Monaco u januaru 1999. i prešao je u Juventus za 10,5 miliona funti te kasnije napravio više nego uspješnu nogometnu karijeru.

Mbappe je ove sezone naprosto "eksplodirao" pa je u ukupno 38 odigranih utakmica za Monaco u svim takmičenjima postigao 24 gola, a stigao je upisati i 11 asistencija.

Ono što je zanimljivo da je, kao i njegov francuski prethodnik prije 19 godina, Mbappe postigao pet golova u Ligi prvaka predvodeći svoj klub do polufinala.

Hoće li sjajni Mbappe svoju seriju nastaviti i za razliku od Henryja svoju ekipu odvesti u finale elitnog takmičenja, ostaje nam da vidimo u dva polufinalna okršaja sa Juventusom.