Potpuni kolaps
27

Haos u Parizu pred otvaranje Olimpijskih igara, niz podmetnutih požara paralizovao željeznički saobraćaj

H. H.
Talas napada podmetnutih požarima na francusku željezničku mrežu napravio je pravi haos u Parizu pred početak i večerašnju ceremoniju otvaranja Olimpijskih igara.

Tokom noći su izbili požari na ključnim instalacijama, zbog čega su se vozovi zaustavili, a željeznički saobraćaj paralizovao, što je dovelo do haosa među navijačima i turistima u francuskoj prijestolnici.

Francuski ministar saobraćaja Patrice Vergriete rekao je da je izvedeno niz "koordiniranih zlonamjernih radnji" sa nizom požara.

Napadi su bili fokusirani na mrežu brzih vozova TGV koja pokriva cijelu Francusku i koja će biti ključna mreža za navijače i publiku koja dolazi na Olimpijske igre.

"Ovo je masivan napad velikih razmjera da parališe TGV mrežu. Mnoge rute će morati da budu otkazane, a situacija će trajati barem cijeli vikend dok se popravke obavljaju", saopćeno je.

O napadima će biti otvorena krivična istraga, ali za sada nije poznato ko stoji iza njih.

Podsjetimo, večeras će na obalama Sene svečano biti otvorene Olimpijske igre u Parizu, najveći svjetski sportski događaj.

Pojedina takmičenja su počela prije dva dana, ali će zvanično Igre biti otvorene večeras na ceremoniji koja počinje u 19:30 sati.