Na dodjeli medalja
47

Olimpijski duh jači od politike: Zajednički selfie sportista iz Južne i Sjeverne Koreje kao nada za bolju budućnost

E. B.
Jučer smo na svečanoj ceremoniji dodjele medalja u stonom tenisu vidjeli scenu koja je obišla svijet i dala nadu za bolju budućnost kada su u pitanju odnosi Južne i Sjeverne Koreje.

Južna i Sjeverna Koreja su u ratu koji tehnički traje već 74 godine s obzirom da je 1953. godine samo potpisano primirje, ali nikad i mirovni sporazum, te su odnosi između vlade te dvije države veoma napeti.

Štaviše, u posljednje vrijeme njihovi odnosi su se pogoršali do te mjere da su organizatori Olimpijskih igara u Parizu strahovali od susreta sportista iz te dvije države. No, ono što se desilo na dodjeli medalja u miks dublu je oduševilo čitav svijet.

Sjeverna Koreja je osvojila drugo mjesto iza Kine, dok su se takmičari iz Južne Koreje okitili bronzom.

Najprije su Shin Yu-bin i Lim Jong-hoon dobili bronzane medalje, a prije nego što su takmičari iz Sjeverne Koreje dobili svoja srebra, napravili su veliki gest.

Ri Jong Sik i Kim Kum Yong su sišli sa podija i lično čestitali svojim komšijama na medaljama, što je oduševilo sportski svijet.

Nakon ceremonije Južnokorejac Lim je napravio historijski selfie sa svojim komšijama iz Sjeverne Koreje kojim je još jednom pokazao da "obični" ljudi ne slijede slijepo političare, te da ipak na Korejskom poluotoku ima šanse za pomirenje i bolju budućnost.

Svi se nadaju da nijedan od takmičara neće zbog ovog gesta imati neugodnosti u svojim zemljama, a to se posebno odnosi na Ri i Kima iz Sjeverne Koreje.