Olimpijske igre
195

Raspršeni snovi rukometaša Slovenije o zlatu, Danska preživjela dramu za plasman u finale

N. M.
Foto: EPA-EFE
(Foto: EPA-EFE)
Snovi slovenačkih rukometaša o zlatnoj medalji na Olimpijskim igrama raspršeni su u polufinalu, gdje ih je zaustavila moćna Danska, koja je opravdala ulogu favorita slavivši sa 31:30.

Danci su preživjeli dramu budući da je Slovenija imala napad za izjednačenje, ali Magnus Landin Jacobsen je odbranio udarac Blaža Janca za produžetak.

Vodili su favorizovani Danci od početka do kraja meča, a već na poluvremenu je bilo jasno da Slovencima treba čudo za prolazak u finale.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Nakon trideset minuta igre vodila je Danska s prilično sigurnih 15:10, a u nastavku da prednost i raste, ali Slovenci uspijevaju na petnaestak minuta prije kraja da priđu na -3.

Bilo je tada 25:22, sa nekoliko neiskorištenih napada Danske ušlo se u dramatičnu završnicu, a Slovenci su imali i napad za poravnanje i produžetak.

Međutim, udarac Janca zaustavio je golman Jacobsen i postao heroj Danske, koja ide u finale, na megdan Njemačkoj.

Mnogo je bilo večeras raspoloženih u timu Danske, pošto je šest golova postigao Magnus Landin Jacobsen, a po su ih dodali Lukas Joergensen i Mikkel Hansen. S četiri gola su meč završili Mathias Gidsel, Rasmus Lauge i Simon Pytlick.

Kod Slovenije su sa po sedam golova najbolji bili Dean Bombač i Aleks Vlah.

U finalu će se Danska s Njemačkom boriti za titulu najboljeg na Olimpijskim igrama, a taj meč ćemo gledati u nedjelju od 13:30 sati, dok je ujutro od 9 sati na rasporedu meč za treće mjesto Slovenije i Španije.