Stiže mladi luk: Isprobajte soparnik, tradicionalno dalmatinsko jelo koje će vas oduševiti
Soparnik je pita od blitve, specijalitet iz dalmatinskih Poljica. Datira još iz vremena prije Turaka.
Soparnik je pita od blitve, specijalitet iz dalmatinskih Poljica. Datira još iz vremena prije Turaka.
Kvrguša je jedno od brojnih specijaliteta bh. kuhinje, koje se vrlo često može naći na trpezama širom zemlje. No, kao i mnoga bh. jela, ima različite načine pripreme i sastojke, ali posebno je zanimljivo što je u nekim dijelovima BiH nazivaju potpuno drugačije.
Cordon bleu je popularna švicarska šnicla, koja se pravi od piletine i punjenjem od šunke i sira. Vrlo često se može pronaći na jelovnicima luksuznijih restorana, a zapravo ga je vrlo jednostavno napraviti i kod kuće.
Potkriža je starinsko bosansko jelo, koje se pravi od ostataka starog hljeba ili pogače uz puno crvenog luka i komadića mesa. Postoji više verzija ovog tradicionalnog obroka, a u nekim krajevima ga nazivaju poparom, bosanskim ćevapom ili koricama.
Prženice su jedno od onih jednostavnih jela, koje se pravi kada želite iskoristiti ostatke starog hljeba. Budući da se uglavnom prženice uglavnom prže u dubokom ulju, nisu baš najzdravija varijanta obroka. No, prženice je moguće napraviti i uz manje količine ulja.
Majmunski hljeb ili u izvornom nazivu monkey bread je slatko ljepljivo pecivo koje potiče iz SAD-a. Po okusu je vrlo sličan cimet rolnicama, ali mnogo je mekši i slađi od popularnih rolnica.
Čokoladne kocke s marmeladom su odličan desert kada želite iskoristiti sastojke koje već imate kod kuće. Riječ je o jednostavnom kolaču koji se pravi bez jaja, a za koji vam nije potreban čak ni mikser.
Tjestenina je jedna od omiljenih namirnica u svijetu koja se zbog svoje jednostavne pripreme i neutralnog okusa odlično slaže uz mnoge druge namirnice. Zbog toga, ako želite ukusan obrok u minimalni trud, onda je zapečena tjestenina s piletinom dobar izbor za današnji ručak.
Zimska kapa je desert koji najviše podsjeća na popularne šubarice, ali ima drugačiji okus i znatno ga je jednostavnije napraviti jer se ne peče. Pravi se poput pudinga, a veoma je mekan i ukusan.
Ako nemate ideju šta biste mogli praviti za ručak ili jednostavno želite isprobati nešto novo, donosimo recept za takozvani argentinski ćevap.