Posjeta Sarajevu
96

Austrijska ministrica Alma Zadić pohvalila bh. vlasti: "Sačuvajte zamah na evropskom putu"

B. R.
Alma Zadić, ministrica pravde Austrije (Foto: V. D./Klix.ba)
Alma Zadić, ministrica pravde Austrije (Foto: V. D./Klix.ba)
Austrijska ministrica pravde Alma Zadić je u svojoj drugoj posjeti Sarajevu, tokom koje je u obraćanju medijima pohvalno govorila o radu bh. vlasti na putu ka Evropskoj uniji.

Uputila je čestitke na, kako je izjavila, reformskom putu Bosne i Hercegovine i poručila da želi da se sačuva taj "zamah". Napomenula je da je Austrija snažna zagovornica da Bosna i Hercegovina bude članica EU. Također je podsjetila šta je ono što je trenutno ključno za Bosnu i Hercegovinu u procesu evropskih integracija.

"Ključno je da se provedu četiri zakona - zakon o sudu, Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV), zaštiti podataka i zaštiti granica. O tome smo razgovarali i želim pohvaliti ministra pravde (Davora Bunozu) na angažmanu da provede te zakone. Kako sam čula, tri zakona su dovedena do kraja i da se radi na još jednom", ukazala je Zadić.

Prema njenim riječima, zna da to nije jednostavno zbog situacije u Bosni i Hercegovini i zato cijeni taj trud. Istakla je da će Bosna i Hercegovina i Austrija ostati čvrsto povezane te da će Austrija nastaviti podržavati Bosnu i Hercegovinu na putu ka EU.