Formiranje vlasti
76

Bakir Izetbegović na sastanku u OHR-u, razgovara sa Christianom Schmidtom

N. V.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović je pozvan danas na sastanak u Ured visokog predstavnika gdje su prethodnih dana na razgovoru sa Christianom Schmidtom bili i drugi predstavnici političkih stranaka iz Federacije BiH.

Sastanak je dogovoren za danas u podne, ali nisu planirane izjave za medije niti je javnost zvanično obaviještena o tome šta će biti tema sastanka.

Logično bi bilo da na stolu bude formiranje Vlade FBiH s obzirom na komplikovanost trenutne političke situacije i nemogućnost formiranja Vlade FBiH.

Otkako je istekao rok za formiranje vlasti u Federaciji BiH, visoki predstavnik pokušava naći najbolje rješenje za deblokadu procesa. Međutim, rješenja koja predlaže nisu prihvatljiva mnogim strankama pa je upitno da li bi postojala većina za formiranje vlasti nakon Schmidtove nove odluke.

Prethodnih dana je zbog toga održao niz sastanaka, kako pojedinačnih tako i grupnih, s ciljem razgovora o rješenjima za formiranje vlasti. Posljednji je na sastanku bio predsjednik HDZ-a Dragan Čović, koji se sa Christianom Schmidtom sastao jučer te predsjednica FBiH Lidija Bradara, koja je u OHR-u bila danas, prije Bakira Izetbegovića.

Problem u formiranju vlasti u FBiH je taj što prijedloge ministara i premijera moraju potvrditi tri člana rukovodstva FBiH i Predstavnički dom FBiH, a jedan od članova rukovodstva (Refik Lendo - SDA) nije saglasan sa predloženim imenima. U takvom okruženju ostaje nekoliko opcija, a to je da Schmidt donese neko rješenje ili da se politički akteri međusobno dogovore.

Prema trenutnoj konstalaciji stvari, jedini dogovor koji bi mogao dobiti podršku je onaj SDP-SDA-HDZ s obzirom na to da samo te tri stranke imaju svoje predstavnike u rukovodstvu FBiH, a i dovoljan broj ruku u Predstavničkom domu, a jedino Schmidtovo rješenje koje bi moglo doći u obzir je ono dugoročno.