O situaciji u BiH
165

Lagumdžija žestoko o Schmidtu: "Postao je kao Vegeta, miješa se u sve živo"

B. R.
Zlatko Lagumdžija, bh. ambasador u UN-u (Foto: I. L./Klix.ba)
Zlatko Lagumdžija, bh. ambasador u UN-u (Foto: I. L./Klix.ba)
Bh. ambasador u Ujedinjenim nacijama Zlatko Lagumdžija je komentirao djelovanje visokog predstavnika Christiana Schmidta, Berlinski proces i krizu na Bliskom istoku.

Govoreći za BHT1 o Schmidtovom izjednačavanju osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića i prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića, rekao je da želi odvojiti Schmidtove konkretne poteze od institucije Ureda visokog predstavnika (OHR).

"Ona je neophodna kao institucija koja će još dugo vremena trajati dok se ne riješe problemi koje je Dejtonom predviđeno da se rješavaju na normalnom putu, a to je da imamo efikasnije državne mehanizme, da onemogućimo blokade, da uspostavimo efikasan Ustavni sud itd.", dodaje Lagumdžija.

Za aktuelnog visokog predstavnika je konstatirao da je postao kao Vegeta, da se miješa, kako je naveo, u sve živo. Kao Schmidtovu prvu katastrofalnu grešku je istakao to kada je u izbornoj noći 2022. nametnuo izmjene Izbornog zakona. Osim toga, saglasan je da je potpuno neprimjereno da Schmidt ide u Evropski sud za ljudska prava zbog presude "Kovačević".

"Da li svjesno ili nesvjesno, više nemam pojma, miješajući se u sve živo što zna i ne zna, odlučio je da upadne u jedno živo blato jer izjednačavati presuđenog ratnog zločinca s prvim predsjednikom Predsjedništva RBiH, koji je imao respekt u kompletnom demokratskom svijetu, i na istoku i na zapadu, potpuno je neprimjereno. Ne znam je li mu palo na pamet da uporedi Hitlera i Churchilla, a nije mu palo na pamet", kazao je.

Lagumdžija smatra da Schmidtova izjava predstavlja podrivanje UN-a kao institucije koja stoji iza njegovog legitimiteta, kao i međunarodnog prava, čiji je dio i Sud u Hagu koji je presudio Mladiću.

Konstatirao je da Bosna i Hercegovina ništa nije iskoristila od Berlinskog procesa. No, imao je i zamjerke na ponašanje Evropske unije prema pojedinim zapadnobalkanskim zemljama.

"Uspavanost Evrope i njihova nekorektnost prema regionu, prema nekim zemljama koje su učinile mnogo i brutalno su odbačene, kao što je Sjeverna Makedonija koja je promijenila ime, a nakon toga nije dobila ni datum za početak pregovora", kazao je.

Mišljenja je da ovakvu situaciju najbolje iskoristio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić s "Otvorenim Balkanom".

"'Otvoreni Balkan' je bio pokušaj dominacije jedne zemlje i manipulacije frustracijama koje imamo zbog nekorektnosti EU i to je bio proces bez ikakvih sredstava. Berlinski proces uključuje svih šest država Zapadnog Balkana, ima punu podršku EU i iza njega stoje sredstva, što je najvažnije. Prije deset godina nije bilo tih sredstava", napomenuo je.

U osvrtu na to zašto Bosna i Hercegovina podržava Palestinu i generalnog sekretara UN-a Antonija Guterresa, podsjetio je da je sada dva miliona ljudi u Gazi na teritoriji koja je, kako je naglasio, veličine Međunarodnog aerodroma u Šangaju.

Istakao je da bh. podrška Guterresu nije samo zbog njegovog odnosa prema Palestini, već i zbog njegovog odnosa prema Bosni i Hercegovini i zbog poštivanja međunarodnog prava. Za izraelskog premijera Benjamina Netanyahua je rekao da se više ne može smatrati kredibilnom osobom i da izlazi iz svih okvira.