Osvrt na dešavanja
147

Dodik likuje zbog svađe Lagumdžije i Konakovića: Svjedočimo sukobu dva "privatnika"

V. K.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Predsjednik RS-a Milorad Dodik komentirao je sukob koji je nastao između šefa bh. diplomatije Elmedina Konakovića te šefa Misije BiH pri UN-u Zlatka Lagumdžije, a vezano za obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici u New Yorku, tačnije sjedištu UN-a.
U osvrtu na društvenoj mreži X, Dodik se osvrnuo i na djelovanje Konakovića kao i Lagumdžije.

"Lagumdžiji se osladilo da krši Ustav, zakone, procedure. On se ponaša kao privatni ambasador, a Dino kao privatni ministar. Danas svjedočimo sukobu dva 'privatnika' zbog privatnih interesa. Dok čitamo kako Dino i Zlatko 'planiraju' komemoraciju u New Yorku, Dejtonski sporazum tiho plače u ćošku: 'A ja sam mislio da sam ja bio komplikovan'", rekao je Dodik.

Poručio je kako se sav besmisao bošnjačke političke elite i slabost BiH može vidjeti u prepiskama Ministarstva vanjskih poslova BiH te Misije BiH pri UN-u.

"Nije problem ministru vanjskih poslova kada Zlatko Lagumdžija na svoju ruku čitavu državu okrene naopačke, gazeći svako slovo Ustava i zakona, da bi se na kraju obruka u Generalnoj skupštini UN-a, ali je zato veliki problem kada ministar ne zna koja je sala rezervisana, koja je voda kupljena, koji je dress code i zašto on nije glavni govornik", ističe Dodik.

Na kraju, ponovno se dotakao američkog ambasadora Murphyja.

"I baš zato što su poslušnici kojekakvih geopolitičkih interesa, zagledaniji su u čizme Micheala Murphyja, nego u Ustav i Dejtonski sporazum. Tim čizmama u koje su zaljubljeni brutalno je pogažena svaka procedura, a bez procedura ne znam kako da riješe tu zavrzlamu u vezi s komemoracijom", zaključio je Dodik.