Predah od vrućina
123

Hladna fronta sa sjevera: Blago osvježenje stiže u BiH, no kiša neće doći u sve krajeve

B. H.
Foto: BHMeteo
Foto: BHMeteo
Sa sjeverozapada približava se hladna fronta koja će nam u narednih nekoliko dana donijeti blaže osvježenje i popuštanje vrućina. Uz frontu lokalno će biti kiše i pljuskova sa grmljavinom.

Zbog lokalnosti padavina, a i činjenice da neće baš svi krajevi dobiti kišu ili kišu u dovoljnim količinama, suša se nastavlja,javljaju meteorolozi sa BHMeteo.ba.

Nakon što se protekle noći preko nas premjestila topla fronta i donijela prolazno naoblačenje, oblačnost vezana za nju nas postepeno napušta. U narednim satima pretežno sunčano, rijeđe uz kakav lokalni predfrontalni pljusak sa grmljavinom.

Novo naoblačenje, ovog puta u sklopu hladne fronte stiže nam pred kraj dana i u večernjim satima. Kasno noćas, u jutarnjim satima subote(03.08.) hladna fronta zahvata najprije sjevernije dijelove zemlje donoseći ovim krajevima lokalno kišu i pljuskovi sa grmljavinom. Kasnije tokom subote odmicanjem hladne fronte prema jugu zona nestabilnosti širi se južnije, a pred kraj dana napušta našu zemlju.

Tako da nam nedelja(04.08.) ponovo donosi pretežno sunčano ali nešto ugodnije i ne tako vruće vrijeme. Sjeverac i bura ponovo u jačanju, što nije dobra vijest za krajeve zahvaćene požarima.

Početak naredne sedmice ugodniji, uz izmjenu sunca i oblaka, rijeđih pljuskova dok nas od sredine sedmice očekuje postepen povratak vrućina. Dobra vijest je ta da nekih paklenih toplotnih talasa kakvih je bilo u julu zasada nema u najavi. A uz ugodnije noći i jutra, lakše će se to "pregurati".

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda su izvjestili da je danas u Bosni bilo umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a samo ponegdje je registrovana i kiša. U Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost.

Temperature zraka u 14 sati su iznosile: Bjelašnica 18 stepeni, Ivan Sedlo, Sokolac i Srebrenica 28, Bijeljina 29, Banja Luka, Tuzla i Zvornik 30, Bihać, Doboj, Gradačac, Livno, Sanski Most i Sarajevo 31, Bugojno i Prijedor 32, Trebinje 33, Neum 34, Zenica 35, Mostar 38 stepeni.