Manji pritisak, redukcije
16

Istočno Sarajevo: Građani ogorčeni zbog redukcija vode, iz Vodovoda kažu da sve najavljuju

S. Š.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Zbog dugotrajne sušne, ne samo tokom ljetnog perioda, već i tokom cijele godine s obzirom na manju količinu padavina nego što je potrebno za živi svijet, u Bosni i Hercegovini postoji problem sa vodosnabdijevanjem zbog čega dolazi do redukcija vode.

Redakciji portala Klix.ba posljednjih nekoliko dana javilo se nekoliko građana Istočnog Sarajeva koji kažu da dolazi do stalnih redukcija vode.

Također, čitatelji tvrde da i kada dođe do najavljenih redukcija vode, one traju mnogo duže nego što je to najavljeno, a kažu da se KP Vodovod i kanalizacija Istočno Sarajevo o tome ne oglašava.

Zbog toga smo kontaktirali nadležne u ViK-u u Istočnom Sarajevu, odakle nam je direktor Ljubiša Lalović rekao da nenajavljenih redukcija vode nema i da, ukoliko se dese kašnjenja u puštanju vode, to je pojedinačni slučajevi.

"Nanajavljenih redukcija nema. Redukcije su najavljene za sve zone koje jesu obuhvaćene istim. Jasno su navedene zone i ulice i dijelovi naselja gdje jesu aktivne i objavljuju se na stranici KP 'VIK' Istočno Sarajevo. Naravno, redukcije jesu posljedica značajnog pada izdašnosti svih izvorišta izazvanih klimatološkim ekstremima. Mogu se desiti kašnjenja u puštanju vode, ali to su pojedinačni slučajevi izazvani ekscesima na mreži, ventilima i sl. U svakom slučaju, naše preduzeće poštuje objavljeni raspored redukcija koji redovno objavljujemo", istakao je Lalović za Klix.ba.

Do redukcija vode dolazi i u Sarajevu, o čemu su iz ViK-a obavijestili građane krajem prošlog mjeseca.

"Od večeras (srijeda 28.08.2024. godine) KJKP 'Vodovod i kanalizacija' d.o.o. Sarajevo pokrenuti aktivnosti smanjenja pritiska vode u noćnim satima, a sve u cilju ponovne akumulacije vode u rezervoarima kako bi osigurali redovnu dnevnu opskrbu vodom", najavili su. Smanjenje pritiska odvija se od 00:30 do 05:30 sati.