Čeka se osveta
262

Izraelci mnogo više strahuju od Hezbolaha nego od Irana: Manje su predvidljivi, napad pripremaju brže

V. K.
Dok se i dalje očekuje napad Irana na Izrael, zvaničnici u Tel Avivu tvrde kako je u ovim trenucima libanski Hezbolah predstavlja mnogo veći problem u eventualnom osvetničkom napadu koji će biti izveden na teritoriju Izraela.

Pozivajući se na dva izvora upoznata s obavještajnim podacima o ovom pitanju, CNN je saopćio kako je Hezbolah spreman da djeluje protiv Izraela nezavisno od očekivanog iranskog odgovora.

"Hezbolah se kreće brže od Irana u pripremanju napada za koji se očekuje da će se desiti u narednim danima. Teheran je napravio neke, ali ne i sve pripreme za napad velikih razmjera na Izrael", pojašnjava se.

Drugi izvor je također rekao da Hezbolah može pokrenuti napad na Izrael bez većih pomjeranja naoružanja te tako zadržavaju i u određenoj mjeri faktor iznenađenja.

"Ostaje nejasno da li Iran i Hezbolah sarađuju na zajedničkom napadu. Neki zvaničnici vjeruju da se mišljenja razmimoilaze oko toga kako dalje postupati", piše CNN.

U međuvremenu, izraelski Kanal 12 izvijestio je kako je Tel Aviv prenio poruku i zvaničnicima Hezbolaha, ali i Irana, a u poruci je navedeno kako će svako nanošenje štete civilima u Izraelu dovesti do nesrazmjernog odgovora.

S iranske strane također dolaze zanimljive informacije. Naime, Iran International, medijska kuća koja djeluje iz Londona, saopćila je kako je predsjednik Irana Masoud Pezeshkian zamolio vrhovnog vođu zemlje da izbjegne direktan napad na Izrael te je naveo kako bi eskalacija mogla dovesti do uništenja iranske ekonomije.

Ipak, izvještaji do kojih je došao Iran International također ističu kako je vrhovni vođa Ali Khamenei djelovao nepokolebljivo kada je riječ o napadu na Izrael.