Nastavak spora
14

Ministrica ostala pri odluci da se Američkom univerzitetu u Goraždu oduzme dozvola, slijedi konačna presuda suda

E. A.
Kantonalni sud Goražde (Foto: E. A./Klix.ba)
Kantonalni sud Goražde (Foto: E. A./Klix.ba)
Postupajući po presudi Kantonalnog suda u Goraždu koji je poništio rješenje Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde o oduzimanju dozvole za rad Američkom Sjeverozapad Univerzitetu za zdravstvene nauke i tehnologije iz juna 2024.godine, ministrica obrazovanja Adisa Alikadić Herić ostala je pri odluci da se Univerzitetu oduzima dozvola.

Podsjetimo u upravnom sporu koji je kod Kantonalnog suda pokrenuo Američki Sjeverozapad Univerzitet za zdravstvene nauke i tehnologije protiv rješenja ministarstva obrazovanja o oduzimanju dozvole za rad predmet je vraćen na ponovno rješavanje resornom ministarstvu.

"Mi smo donijeli isto rješenje sa dodatnim obrazloženjima prema našem sudu i ostajemo pri stavu da u vremenskom periodu u kojem je univerzitet bio dužan da otkloni nedostatke to nije uradio. Nakon ovog rješenja ostaje još konačna odluka suda, kakva će ona biti ne znamo, ali znamo da se sudske odluke moraju provoditi i sačekat ćemo", kaže ministrica Alikadić-Herić.

Ukoliko odluka suda bude poput prethodne Alikadić-Herić ističe da će uslijediti zahtjev Ministarstva za akreditaciju spomenutog univerziteta, formiranje komisija od stručnjaka koji će utvrditi da li univerzitet ispunjava uslove za akreditaciju.

Američki Sjeverozapad Univerzitet za zdravstvene nauke i tehnologije je pravni sljednik Internacionalnog univerziteta u Goraždu koji je u fokusu zbog istrage koja se vodi u vezi sa nezakonitim izdavanjem diploma na sva tri ciklusa studija, a podsjetimo od osnivanja 2014.godine vezuje se za brojne afere. Posljednji u nizu je međunarodni skandal sa diplomama koje su predmet istrage ne samo Tužilaštva BIH već i italijanskog pravosuđa.