Korupcija out
118

Mladi bh. političari: Zakone treba provoditi bez obzira na ime, prezime ili političku funkciju

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Obrazovnje je najvažniji segment borbe protiv korupcije, jedan od zaključaka tribine "Pozicija antikorupcije u programima rada omladinskih organizacija političkih partija: Šta mladi mogu učiniti za mlade", održane u Mostaru.

Tribinu je organizovao Centar za razvoj omladinskog aktivizma (CROA), a slab odziv, posebno mladih ljudi, može biti indikativan.

Zafir Šišić, direktor Centra za razvoj omladinskog aktivizma kazao je kako je cilj projekta "Znanje in, korupcija out" pokrenuti mlade da više razmišljaju o korpuciji i prijavljuju nadležnim službama.

"Na osam ranije održanih tribina imali smo dobar odziv mladih ljudi koji su pričali o tome šta mladi mogu uraditi za mlade, te kako spriječiti da korupcija dođe u određene segmente društva. Mladi najčešće korupciju prepoznaju u obrazovanju, gdje profesori, recimo, traže da studenti kupe određene knjige jer bez toga ne mogu izaći na ispite. Većina mladih želi da se prijavljuju takvi slučajevi, ali je problem što se prijave odvijaju anonimno", kazao je Zafir Šišić.

Lana Prlić, potpredsjednica SDP-a BiH, kazala je da korpucija "žulja" mlade ljude, ali da samo šesnaest posto njih misli da se nešto može promijeniti.

"Korupcija je kod nas postala kultura društva u kojem se nalazimo, a prožima se kroz sve pore političkog sistema. Dobar smo mi narod, ali nam ne valja sistem, zakone treba provoditi bez obzira na ime, prezime ili političku funkciju čovjeka. Frustracije stvara činjenica da postoje oni koje niti jedan zakon ne može dodirnuti", kazala je Prlić.

Marinko Šanje, potpredsjednik Foruma mladih Naše stranke, naglasio je kako smo svjedoci da mladi radije briaju odlazak iz države, jer su izgubili povjerenje u državne institucije, te da politička elita koja je na vlasti ne stvara nikakvu nadu mladima da ostanu.

Benjamin Čamo, predsjednik mostarskog Foruma mladih SBB-a, naveo je niz poražavajućih podataka u rangiranju naše zemlje na svjetskim listama korupcije te je kazao kako je Bosna i Hercegovina posljednjih šest godina samo nazadovala u takvim istraživanjima.

Jedan od učesnika projekta Admir Oglić je kazao kako i dalje treba isticati koliko je korpucija štetna te kako se ona reflektuje na sve slojeve.

"Obrazovanje je najvažniji segment borbe protiv korupcije. Nažalost, kada se korpucija pojavljuje na fakultetima mladi često šute jer se boje da će se to pogubno odraziti na njihovo dalje studiranje", izjavio je Oglić.