Sjednica u 14 sati
15

Pada li većina za opoziv Mandića: Neki vijećnici neće doći na sjednicu

A. Ku.
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Vijećnici u Općinskom vijeću Centar danas će donijeti konačnu odluku o pokretanju opoziva načelnika te općine Srđana Mandića.

Za opoziv 27. jula glasalo je 18 vijećnika, a kako Klix.ba saznaje neki vijećnici se neće pojaviti danas na glasanju, a jedan od njih je i Sulejman Haljevac Memo (SBB).

Haljevac je, podsjetimo, jedan od dva vijećnika SBB-a koji su glasali za opoziv Mandića. Međutim, kako je potvrdio za Klix.ba sjednici neće prisustvovati zbog odlaska na poslovni put.

To znači da, ukoliko svi ostali ostanu pri svom stavu, većina ima 17, od potrebnih 16 ruku za opoziv. Ukoliko SDA odluči da ostane suzdržana pri glasanju za opoziv većina bi imala 16 ruku.

U tom slučaju bilo bi dovoljno da samo još jedan vijećnik promijeni mišljenje i da opoziv propadne.

Amer Kapo (SBB) rekao je za Klix.ba da će glasati za opoziv ukoliko NiP i Naša stranka ne postignu dogovor da Mandić ostane načelnik do kraja mandata.

Sejad Đozo (NiP) je u ranijem razgovoru za Klix.ba rekao da je većina stabilna da i da će opoziv danas biti izglasan.

Opoziv načelnika Mandića je došao u fokus šire javnosti zbog činjenice da su NiP i Naša stranka koalicioni partneri na državnom nivou te da je predsjednik NiP-a Elmedin Konaković pozvao na preispitivanje odluke opoziva vijećnike NiP-a iz općine Centar.