BiH
225

"Priče o ljubavi i prijateljstvu": Djeca sa poteškoćama u razvoju snimaju film

Klix.ba
Na inkluzivnoj radionici "Širimo ljubav", koju uz podršku UNICEF-a realizira "Mali Magacin Kabare", iz vikenda u vikend je sve življe, naime, priprema se premijera dokumentarno-igranog filma "Priče o ljubavi i prijateljstvu".

U filmu "Priče o ljubavi i prijateljstvu" djeca sa poteškoćama u razvoju, kao i ona bez njih, glume likove koje žele, bit će tu i prigodan recital, a scenarij radi Saša Puševski. Film će, uz predstavu koju djeca pripremaju, biti prikazan početkom decembra.

Nakon što su scenu rasprave o tome ko će s kim praviti plakat za "Ljubovdan" snimale Kaća, Meri, Melika i Ana, a scenu pripreme vođenja svečanog programa razrađivale Lejla, Edina, dvije Nikoline, Eldar i Jovana, stigla je i druga grupa djece, a s njima i iznenadni gosti, piše portal Zasvakodijete.ba.

Ove nedjelje vrijednu ekipu posjetili su gosti – direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra i glumac Moamer Kasumović. Male glumice i glumci imali su mnoštvo pitanja za goste, a Moamer im je otkrio neke od tajni glumačkog zanata i družio se s njima.

Direktor SFF-a Mirsard Purivarta je djeci nakon druženja dao jedno zanimljivo obećanje, ali su i oni dobili zadatak da kraja radionice slušaju svoje učiteljice Sanelu Krsmanović i Sabrinu Begović Ćorić, te Zanu Marjanović, koja im se pridružuje na radionici u kojoj su nakon osnovnih vježbi prešli na glumu. Pored premijere u decembru, film bi se mogao pojaviti i na najvećem platnu u gradu – na Open Air programu Sarajevo Film Festivala.

"Meni su vaše učiteljice rekle da vi vrijedno radite, a ja sam došao danas da vas vidim i u to sam se uvjerio. Vaš film bismo voljeli vidjeti na velikom platnu u Metalcu, gdje će biti 3.000 ljudi! Vi samo trebate i dalje biti vrijedni, raditi zajedno i napraviti film", kazao je Mirsad Purivatra djeci tokom druženja. Upitao ih je da li obećavaju da će završiti film, a djeca su uglas povikala:

"Hoćemo!"

"Ne sumnjam, sad idem na sastanak da ostalima iz Festivala prenesem ideju, da im kažem da su mi Bećir, Nikolina, Lejla i ostali dali obećanja. Kad završite film mi ćemo ga pogledati i vjerujemo da će ga pogledati i publika na Festivalu", kazao im je Purivatra.

Nakon direktora SFF-a djeca su se imala priliku družiti sa glumcem Moamerom Kasumovićem kojeg je najviše zanimalo kako izgledaju njihovi kostimi za film, pitali su ga sve što ih je zanimalo o glumi, tome kako nastaju filmovi, serije i predstave.

Bećir je iskoristio priliku i s njim uradio mali intervju snimajući ga kamerom, a odjeven u svoj omiljeni kostim zvijezde.