Identitet i geopolitika
12

Profesor Amir Karić upozorio na "prvorazredan pokušaj manipulacije" emocijama Bošnjaka

B. R.
Amir Karić, profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Tuzli
Amir Karić, profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Tuzli
Profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Tuzli Amir Karić je u tekstu za list "Preporod" pisao o vjerskom identitetu i geopolitičkoj kulturi Bošnjaka.

Na početku je konstatirao da je politički svijet Zapada višestruko iznevjerio idealiziranu predstavu Bošnjaka o Zapadnoj demokratiji, i to odbijanjem ukidanja embarga tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, kreiranjem dejtonskog ustava, za koji je naveo da se njime paralizira razvoj Bosne i Hercegovine i da se njima Bošnjaci čine ranjivima, te posljednjim postupcima visokog predstavnika Christiana Schmidta.

"Sve to objašnjava ljutnju i svojevrsno razočarenje koje stvara pogodnu klimu za manipulaciju emocijama našeg naroda od strane zainteresiranih geopolitičkih centara moći", dodaje.

Karić je naveo da su mu dvojica Viber kontakata prije nekoliko dana poslali videosnimak, u kojem se glasom vještačke inteligencije jedan za drugim nabrajaju, kako je naglasio, grijesi Zapada prema Bošnjacima.

"Sve tamo rečeno - embargo, ustavni sistem, neoprostivi Schmidtovi postupci itd. - tačno je, ali je rečeno u cilju da se u posljednje dvije-tri rečenice uputi poruka Bošnjacima, da trebaju napustiti svoju vanjsko-političko opredjeljenje ka NATO-u i Evropskoj uniji te okrenuti se prijateljima na Istoku, tj. prema Turskoj i Iranu, upućujući na islam kao povezujuću činjenicu", primijetio je.

Istakao je posljednju poruku iz spomenutog videosnimka, a to je da bi predsjednik Rusije Vladimir Putin bio pravedniji prema Bošnjacima od Zapadnih lidera. Upozorio je na ono što je opasno u navedenoj poruci.

"Jedan broj ljudi među Bošnjacima, iz političkog i javnog života općenito, a posebno onih koji se naglašeno ističu kao Bosanci, skloni su svako iz svojih razloga, koristiti i afirmirati ovu manipulativnu ideju i njome žonglirati, što može proizvesti ozbiljnu štetu našem narodu", ocijenio je Karić.

Osvrnuo se i na ono što smatra činjenicama kada je u pitanju odnos Bošnjaka prema Istoku i Zapadu.

"Uz to da su spomenute zemlje muslimanskog svijeta istinski prijatelji Bosne i Hercegovine i da s njima treba graditi prijateljske i konstruktivne odnose saradnje te da Bošnjaci iz vjerskih razloga gaje prijateljska i bratska osjećanja prema narodima tih zemalja, kao i prema drugim muslimanskim narodima, nesporna je činjenica da je Bosna i Hercegovina (geo)ekonomski, (geo)politički i sigurnosno bitno inkorporirana u sistem kolektivnog Zapada", napomenuo je.

Upozorio je i na to da bi zanemarivanje spomenutih činjenica samo po sebi bilo opasnost po Bošnjake.

"U postojećem međunarodnom poretku i odnosima moći to se ne može, a od strane učesnika u donošenju državnih odluka i ne smije zanemariti, osim da se proizvedu dugotrajno štetne posljedice za naš narod. Zato je isticanje vjerske pripadnosti kao faktora geopolitičkog usmjeravanja i orijentisanja Bošnjaka prvorazredan pokušaj manipulacije emocijama našeg naroda", mišljenja je.

Ocijenio je da bi prvi u hijerarhiji ciljeva Bošnjaka trebalo biti to da osiguraju svoju kolektivnu budućnost.

"Što znači da izgrade snažne mehanizme zaštite - efikasnu državu, ekonomski bogato društvo, slobodu i jednakopravnost svih bh. državljana. U vezi s tim, potrebno je reafirmirati kohabitaciju realističke geopolitičke kulture i vjerskog/islamskog identiteta Bošnjaka, koju je inaugurirao predsjednik Alija Izetbegović", dodaje.

Za profesora Karića je geopolitička kultura pitanje trezvenog i utemeljenog procjenjivanja o kolektivnim interesima, a drugo je pitanje svijesti o Bogu i ljudske eshatološke perspektive.

"Prvo je pitanje kolektivne, a drugo pojedinačne svijesti i odgovornosti. Javni istupi onih koji ne poznaju ili polovično poznaju jednu, drugu ili čak obje ove kategorije vodi ka zabludi sa štetnim posljedicama", naglasio je.

Prema njegovim riječima, javni nastupi i donošenje odluka koje utječu na percepcije, a time i na kreiranje kolektivne sadašnjost i budućnost, od strane hijerarhija u svim sferama društvenog života, treba biti primjerno najvažnijem cilju - osiguranju kolektivne budućnosti Bošnjaka i Bosne i Hercegovine.

Donosiocima odluka u svim oblastima društva je poručio da im misija i zadaća treba biti da se vode racionalnim, spoznajno utemeljenim i činjenično obrazloživim konceptima, a nikako brzopletim i na emocijama zasnovanim zaključcima.

Zato, kako je zaključio Karić u tekstu za "Preporod", treba odbaciti svaki pokušaj manipulacije kojim će se zbog tuđih interesa položaj Bosne i Hercegovine i Bošnjaka dodatno otežati.