11. juli
73

Schmidt: U Potočare dolazi i glavni bavarski tužitelj koji radi na slučajevima negiranja genocida

I. M.
Foto: I. L./Klix.ba
(Foto: I. L./Klix.ba)
Visoki predstavnik Christian Schmidt danas prisustvuje konferenciji posvećenoj kolektivnom pamćenju Srebrenice koju održava Memorijalni centar Potočari u saradnji sa Svjetskim jevrejskim kongresom.

Schmidt je sa konferencije poručio da se na ovom mjestu danas zahvaljujući Memorijalnom centru Potočari održava konferencija kako bi se obilježila godišnjica genocida u Srebrenici. Kazao je da niko ne smije negirati i zanemarivati tragediju koja se ovdje dogodila.

"Šokantno je da nakon 28 godina ne možemo doći do zajedničkog stanovišta o dešavanjima u prošlosti. Ovdje se dogodila užasna tragedija. Radit ću na tome da svi koji i dalje negiraju genocid budu krivično gonjeni. Zato će sutra sa mnom u delegaciji biti i glavni tužitelj iz Bavarije sa saradnicima koji rade na slučajevima negiranja genocida. Protiv svih koji propagiraju laži i iznose neistine jedini način da se borimo jeste da govorimo istinu", rekao je.

Schmidt je kazao da se mora ojačati rad i mogućnosti memorijalnog centra te da se radi ne samo na komemoraciji, već i na edukaciji.

"Radimo na daljim planovima da bi se buduće generacije upoznali sa kršenjem ljudskih prava i da se takve slučajeve ne bi ponovili nikada", rekao je.

On je također skrenuo pažnju na porodice žrtava koje žive u Srebrenici.

"Moramo raditi na tome da se osigura da svi koji ovdje borave dobro osjećaju. Posebno porodice žrtava koji se često vrijeđaju na vrlo nepristojan način", rekao je.