Ispeci pa reci
106

Šta je to Schmidt rekao u Budimpešti što je izazvalo buru reakcija: Lapsus u uzavreloj atmosferi?

S. H.
Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt jučer se obratio na skupu u Budimpešti i tom prilikom komentirao situaciju u našoj zemlji. Ipak, kada je govorio o temi rata dotakao se i teme genocida, ali formulacija koju je izrekao izazvala buru reakcija.

Snimak Schmidtovog obraćanja nije objavljen, a dio onoga o čemu je govorio visoki predstavnik prenijela je Senada Šelo Šabić, viša naučna saradnica pri Institutu za razvoj međunarodnih odnosa iz Hrvatske. Doktorirala je iz oblasti društvenih i političkih nauka u Firenci, a studirala je i u SAD-u te ima dva magisterija.

Naime, Šelo Šabić je na svom Twitter nalogu istakla da je Schmidt govoreći o ratu u BiH kazao d aje bila potrebna: "situacija u stilu genocida u Srebrenici" da se rat u BiH okonča.

Ona se na skupu pobunila i upitala šta to treba značiti. Šta je situacija u stilu genocida? Je li to privid genocida? Genocid u određenom stilu? Istakla je da je takva formulacija uvredljiva.

Njenu objavu je komentirala i Arminka Helić, baronesa, članica Doma lordova britanskog parlamenta.

"Genocid ne dolazi niotkuda. To je čin istrebljenja, koji je smišljen, organiziran i planiran. Imenovanje djela i njegovih počinitelja i insistiranje na odgovornosti jedini je put do pomirenja i izlječenja", istakla je Helić.

Ubrzo se oglasio i Memorijalni centar Srebrenica koji je najavio da će tražiti transkript govora visokog predstavnika na Budimpeštanskom balkanskom forumu.
Schmidt do sada nije komentirao ovu situaciju. Međutim ovo dolazi u trenutku kada je visoki predstavnik ponovo u žiži javnosti, što zbog svojih ranijih intervencija u Ustav FBiH i izmjena izbornog zakona, što zbog moguće nove intervencije. Također u BiH je sve više onih iz političkih krugova koji iznose kritike na njegov račun.

Ono što u ovom slučaju treba naglasiti jeste da je Schmidt svoj stav o genocidu istakao odmah po dolasku u BiH te je nekoliko puta i posjetio Potočare, osuduvši one koji su počinili genocid. Ipak, kao javna ličnost jasno je da ima odgovornost za svaku izgovorenu riječ. A ono što mu se spočitava da je rekao u Budimpešti mu ne ide u prilog, prije svega zbog šire slike.

Da li je riječ o lapsusu, neopreznosti ili jednostavno lošem izražaju na engleskom jeziku zna samo Schmidt. Ipak, bez obzira na to ova situacija je još jedan teret za Schmidta u izuzetno teškoj političkoj situaciji jer bez obzira na situaciju postoji težina izgovorenog i Schmidt treba biti svjestan toga.