Usvojena inicijativa
96

U sarajevskim školama će biti dostupan set prve pomoći koji sadrži nazalni glukagon sprej

A. Ku.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Skupština Kantona Sarajevo (KS) usvojila je inicijativu da se u svim obrazovnim ustanovama u KS nabavi set prve pomoći koji će sadržavati i nazalni glukagon sprej, jer prema raspoloživim podacima veliki broj školske djece ima dijabetes.

Inicijativu su podnijele zastupnice u Skupštini Kantona Sarajevo Elza Gaković i Danijela Kristić.

Govoreći o ovoj inicijativi, one su za Klix.ba ukazale da još ne postoji registar djece oboljele od dijabetesa te će naredni korak biti usmjeren ka njegovom uspostavljanju.

Gaković nam je kazala da broj novooboljele djece od dijabetesa tip 1 rapidno raste.

"Smatrale smo da je mimo propisanog sadržaja seta prve pomoći jako bitno bilo da taj set sadrži i nazalni glukagon sprej baqsimi. Stanje hipoglikemije životno je opasno i zahtijeva brzu i adekvatnu reakciju. Upotreba ovog nazalnog glukagon spreja nam to omogućava. Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo, ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, Zavod za javno zdravstvo i sve relevantne institucije rade na realizaciji inicijative za uvođenje Protokola o postupanju u svim osnovnim i srednjim školama sa djecom oboljelom od dijabetesa tip 1 koju smo također uputile kolegica Kristic i ja u proceduru", rekla nam je Gaković.

Danijela Kristić i Elza Gaković
Danijela Kristić i Elza Gaković

Dodaje da obuku nastavnog i nenastavnog kadra u svim obrazovnim ustanovama o načinu upotrebe seta prve pomoći i uvođenje ovog Protokola očekuju u toku mjeseca oktobra.

Kristić ističe da se u školskom okruženju mogu desiti različite povrede, kao što su ogrebotine, posjekotine, padovi ili čak ozbiljniji incidenti poput preloma ili gušenja.

"Set prve pomoći omogućava brzo reagovanje, što može spriječiti komplikacije i umanjiti ozbiljnost povrede do dolaska medicinskih službi. Škole bi trebalo da obezbijede odgovarajuće setove prve pomoći i redovno obučavaju osoblje i učenike o njihovoj pravilnoj upotrebi, kako bi se osigurala brza i efikasna reakcija u hitnim situacijama. Kolegica Gaković i ja pokrenule smo veći broj inicijativa vezane za brigu školske djece a poseban akcenat smo stavile na djecu oboljelu od dijabetesa tip 1. Broj ove djece izrazito veliki a mi nemamo Protokol o postupanju sa ovom djecom. Izrazito je važno da na adekvatan način osiguramo djeci bezbjedno okruženje sa posebnim akcentom na škole i obrazovne ustanove", zaključila je Kristić.