Lijepo i korisno
205

Primjer da "Mostovi" zaista povezuju ljude: Ovo je priča o Bosanskoj školi u srcu Beča

S. Š.
Bosanska škola u Beču pruža priliku da mališani od četvrte godine uče i zavole bosanski jezik
Bosanska škola u Beču pruža priliku da mališani od četvrte godine uče i zavole bosanski jezik
Prije tačno deset godina u Beču je osnovana škola Bosanska škola "Mostovi" koja okuplja mališane da kroz zabavu, igru i druženje nauče i zavole bosanski jezik.

Djeca uzrasta od četiri do 11 godina jednom sedmično imaju priliku, uz druženje, igru i razonodu, naučiti maternji jezik svojih roditelja, predaka... Jednostavno, spojiti lijepo i korisno.

Prije deset godina rodila se ideja da djeca kroz kreativan i zabavan način nauče i zavole bosanski jezik. Početak je bio težak, kao i svaki, ali je je ideja prihvaćena od samog starta.

"Na početku smo imali nešto manje od desetak učenika i trebalo nam je puno vremena da roditelji prepoznaju značaj ovakvog projekta za njihovu djecu. Danas je taj broj dostigao 40-50 učenika po semestru. Trenutno imamo jednu učiteljicu koja je sa nama već sedam godina i uspješno vodi sve tri grupe. Posebno smo ponosni na učenike i roditelje koji su sa nama više od pet godina", kaže nam na početku razgovora Eldin Bajrić, predsjednik bh. centra "Mostovi".

Hraniti bh. identitet od malih nogu

Bajrić, potom, kaže da je od samog početka ovaj projekat bio prihvaćen, međutim, trebalo je vremena da se probudi svijest kod roditelja o značaju maternjeg jezika i da se ljubav prema bosanskom jeziku ustvari njeguje od malih nogu.

Glavni fokus je, naravno pored sticanja znanja, i povezivanje mališana.

"Naš glavni fokus da u nastavi, kroz učenje i igru, djeca zavole svoj maternji jezik i oslobode se straha da pričaju bosanski jezik. Djeca kada dođu na čas brzo se oslobode tog straha jer vide da nisu jedini koji imaju poteškoća u komunikaciji na bosanskom. Pored jezika, djeca također uče o geografiji, tradiciji i običajima koji su sastavni dio bh. identiteta. Nekoliko puta u godini također organizujemo izlete i radionice na razne teme. Djeci najmlađeg uzrasta Bosanska škola je i dobra priprema za redovnu školu jer razni zadaci im pomažu da se naviknu na nastavu i boravak u učionici sa učiteljicom. Sve ove vježbe i komunikacija na času će im kasnije olakšati polazak u osnovnu školu. Često smo svjedočili da je Bosanska škola 'Mostovi' i mjesto upoznavanja i sticanja novih prijatelja, ne samo djece, nego i roditelja porijeklom iz BiH", priča Bajrić.

Uklanjanje poteškoća pri komunikaciji i dvojezičnost

U nastavku razgovora, Bajrić kaže da im se često javljaju roditelji koji su primijetili da njihova djeca pri posjetama u BiH nisu spremna za kontakte sa svojim vršnjacima i da imaju poteškoća u razgovoru sa rodbinom i prijateljima. Bosanska škola je mjesto gdje se njeguje ljubav prema bosanskom jeziku kako se djeca jednog dana ne bi osjećala kao stranci u svojoj domovini.

"Mi zapravo kroz svoj rad razbijamo predrasude kod mnogih roditelja o tome da dijete treba prvo naučiti njemački jezik. Naprotiv, mnoge studije su pokazale da dvojezičnost zapravo preoblikuje mozak kroz takozvanu plastičnost mozga i da se tokom ranog djetinjstva mnogo lakše nauči novi jezik. Stoga je neopravdan strah kod mnogih roditelja da će njihovo dijete zanemariti njemački ukoliko prvo nauči svoj maternji jezik", ističe on.

Osim bosanskog jezika, djeca uče i geografiju, tradiciju, običaje
Osim bosanskog jezika, djeca uče i geografiju, tradiciju, običaje

Zbog velikog interesovanja, koje je nastalo zbog dobrih rezultata i uspješnosti, predsjednik Bajrić kaže da planiraju otvaranje još jedne škole u Beču. A, najavljuje i još jedan lijep projekat koji će spojiti svu djecu koja vuku iste korijene.

"Zbog povećanog broja prijava ove godine planiramo otvaranje dodatne poslovnice u Beču. Na jesen također planiramo organizovati veliki dječiji koncert povodom 10. godišnjice postojanja. Ove godine namjeravamo uvesti i novi serijal pod nazivom 'Naši uspješni zemljaci u Austriji' gdje planiramo na časove dovesti i djeci predstaviti uspješne građane bh. porijekla iz oblasti poput obrazovanja, privrede, politike, sporta i novinarstva", riječu su predsjednika Eldina Bajrića na kraju našeg razgovora.

Za više informacija o školi, možete posjetiti njihovu zvaničnu stranicu ma linku , a možete ih potražiti i na društvenim mrežama.