Bogat program
79

U Dallasu održani 27. susreti Bošnjaka Sjeverne Amerike sa jedinstvenom porukom: "Domovina je jedna"

I. Sa.
Foto: IZ Bošnjaka Sjeverne Amerike
Za Labor day vikend, koji je održan od 31. augusta do 1. septembra u Dallasu, održani su 27. susreti Bošnjaka Sjeverne Amerike.

Susreti su jedna od najznačajnijih manifestacija za Bošnjake Sjeverne Amerike, a tema ovogodišnjih je bila "Društvena integracija". Fokus ovogodišnjih susreta je bio na dobro integrisane pojedince, džemate i druge organizacije i omladinu na kojoj ostaje i budućnost zajednice.

Svi predavači i panelisti na ovogodišnjim susretima bili su Bošnjaci i Bošnjakinje sa prostora Sjeverne Amerike: Sabahudin Ćeman, muftija IZBSA, Senad Agić, imam džemata SABAH, Mirnes Lemeš, generalni sekretar IZBSA, Nihad Poljaković, predsjednik skupštine IZBSA, Amir Durić, kapelan na univerzitetu Syracuse, Azra Čubro, fizioterapeut, Rasema Hodžić, prosvjetni radnik u Kentuckyu, Armina Osmanović, diplomirana pravnica, Amela Redžić, administrator odjela za studentsku podršku, Selma Porča, izvršna direktorica Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike i Sabina Zolota, voditeljica kliničke strategije i prakse.

Za zabavni dio programa pobrinuli su se umjetnici sa prostora Sjeverne Amerike Madžid Abaza, Bilal Zukan i Aldin Duračak.

Specijalni gost susreta bio je i ambasador Bosne i Hercegovine u Washingtonu Sven Alkalaj koji je tokom svog govora na svečanoj večeri istakao poručio:

"Svi mi imamo veliku odgovornost da doprinesemo uspješnoj integraciji naših građana u društva zemlje domaćina, a da istovremeno sačuvamo naš identitet i vrijednosti. Mi možemo biti građani dvije ili čak više država, ali domovina je samo jedna. Vi možete i trebate biti uspješni i lojalni građani SAD-a, države koja vam je pružila nebrojene mogućnosti da postanete uspješni ljudi u raznim sferama života, i vaša je obaveza da date svoj doprinos uspjehu i prosperitetu te države. Ali, uvijek morate imati na umu da je domovina samo jedna, a osim Bosne i Hercegovine, mi druge domovine nemamo. Na nama je da je sačuvamo i uradimo sve što možemo da ona postaje dio zajednice uspješnih demokratskih i naprednih država".

Susreti su počeli 30. avgusta klanjanjem džuma namaza u Bosnian American Islamic Cultural Center North Texas, a džumu namaz je predvodio muftija Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike Sabahudin-ef. Ćeman. U petak navečer je održan tradicionalni bosanski mevlud, a poslije toga održan je program sa zabavnim i edukativnim sadržajem za omladinu.

Zatim su 1. septembra susreti počeli zvaničnim otvaranjem, a zatim uvodnom sesijom "Primjeri uspješnog integrisanja u zajednicama" koju su vodili Ćeman i Lemeš. Nakon toga, slijedilo je predavanje i panel diskusija "Primjeri uspješno integrisanih Bošnjaka" koju su vodili Nihad Poljaković, predsjednik skupštine IZBSA, Senad Agić, imam džemata SABAH Chicago i Rasema Hodžić, prosvjetni radnik u saveznoj državi Kentucky.

Nakon pauze i ručka, nastavljeno je sa panel diskusijom "Izazovi porodice i uloga majke u američkom društvu" koju su vodile i moderirale Amela Redžić, administator odjela za studentsku podršku, Sabina Zolota, voditeljica kliničke strategije i prakse i Selma Porča, izvršna direktorica Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike.

Panel diskusiju "Vizija uspješno integrisane zajednice iz perspektive mladih" vodili i moderirali su Armina Osmanović, diplomirana pravnica iz St. Louisa, dr. Azra Čubro, fizioterpauet i dr. Amir-ef. Durić, kapelan na Syracuse univerzitetu. Nakon toga je Amir-ef. Durić održao i omladinski workshop "Crafting a Successfully Integrated Community".

U subotu veče je održana i svečana večera, centralni dio susreta na kojoj su se gostima obratili Ćeman, Ovčina i Alkalaj. Tokom svečane večere dodjeljena je i nagrada "Ćamil-ef. Avdić" Mehmedu Kozilici iz Phoenixa, a nagradu je u njegovo ime preuzeo njegov sin Ali Kozlica te unuke Amila i Esma.

Za duhovni i zabavni dio programa na svečanoj večeri pobrinuli su se Madžid Abaza, Bilal Zukan i Aldin Duračak.

Program je nastavljen u nedjelju sa dvije uzastopne sesije koje je održala Selma Porča, izvršna direktorica Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike, a na kojima je predstavljen dosadašnji rad Kongresa te buduće aktivnosti.

U poslijepodnevnim satima održana je smotra horova i kulturno-umjetničkih društava, a na ovim susretima su se predstavili KUD Behar – Seattle, WA; KUD Bosanski Zumbuli – Atlanta, GA; KUD Al-Kalem – Chattanooga, TN; Hor Ilham – Phoenix, AZ; Hor BAICCNT – Grand Prairie, TX i Hor Bilal – Atlanta, GA. Simpatije prisutnih je dobila e najmanja grupa KUD-a Behar iz Seattlea.