Ignorisan i na RTS-u
113

Skandal u Srbiji: Dječaka iz Novog Pazara ignorisali kao pobjednika, na postolju se našla druga djeca

B. H.
Foto: Sandžak Danas
Foto: Sandžak Danas
Na Krosu RTS-a održanom 12. oktobra 2024. u Leskovcu, dječak Abdulah Šehović iz Novog Pazara osvojio je prvo mjesto u trci za učenike prvih razreda na 500 metara. Međutim, uprkos zasluženom trijumfu, njegovo ime nije spomenuto prilikom službenog proglašenja pobjednika.

Umjesto njega, na pobjedničkom postolju našla su se tri druga dječaka dok je Abdulah ostao po strani, iako je dobio diplomu i medalju za osvojeno prvo mjesto, piše portal Sandžak Danas.

Incident je dodatno potkrijepljen fotografijom koja jasno pokazuje da Abdulah nije bio prisutan na pobjedničkom postolju.

Na fotografiji se vide druga tri dječaka, dok Abdulaha nema, uprkos tome što je zvanično osvojio prvo mjesto. Isto je ponovljeno i u prilogu RTS-a.

Mnogi korisnici društvenih mreža smatraju da se ne radi samo o propustu RTS-a, već o mogućoj sistemskoj diskriminaciji prema Bošnjacima u Srbiji.

Roditelji Abdulaha Šehovića tvrde da ovo nije izolovan slučaj i da je njihov sin namjerno izostavljen iz službenog proglašenja i ceremonije dodjele medalja.

"Ovo je direktna diskriminacija. Naš sin je zaslužio da stoji na pobjedničkom postolju, ali je sistemski sklonjen. Ovo nije samo greška novinara RTS-a, već odraz šireg problema u društvu", ističu ogorčeni roditelji.

Na društvenim mrežama pokrenuta je kampanja pod hashtagovima #stop #diskriminacija #sport #rts #srbija #rtskros, gdje građani izražavaju svoju podršku Abdulahu i osuđuju ovakav vid diskriminacije.

"Ovakav postupak šalje pogrešnu poruku ne samo našem djetetu, već i svoj djeci koja se trude i postižu izvanredne rezultate. Djeca su djeca, bez obzira na njihovu nacionalnost, vjeru ili ime. Abdulah je bio prvi i njegovo ime mora biti spomenuto!", ističu roditelji.